Sökformulär

Spanien

Ignacio Ramonet ”100 timmar med Fidel” 4e utgåvan: “2 timmar till!”

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, Fidel Castro, Journalistik, Spanien, Frankrike, Censur
Den nya upplagan lanserades 15 maj på kubanska Kulturarbetarföbundet UNEAC med tillägg från ett sista samtal med Fidel Castro 13 december 2013, ”2 timmar till med Fidel”, samt en artikel 2014 om hur Ramonet – efter 1a utgåvan – inte bara utestängdes från de tidningar han arbetat för i många år – El País som krönikör och Le Monde Diplomatique som chefredaktör – utan också togs bort från deras arkiv. Efter honom berättade Eugenia Palomares Ferfales om sin uppväxt som ett av de barn som Celia Sánchez tog hand om i Sierra Maestra, och tog med som sina egna till Havanna.Hårdkokta deckare i Kuba och USA, dubbla måttstockar

Upphovspersoner: José Manzaneda | Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, Spanien, Litteratur, Samhällskritik, Deckare, Journalism, Opinionsbildning
Det stora dragplåstret på 13:e Deckarfestivalen ”Svarta Barcelona”, med 106 manliga och en kvinnlig författare, var USAs James Ellroy, som förärades deckarpriset ”Pepe Carvalho” 2018. Mest sensationellt uppmärksammad medialt blev dock Kubas Leonardo Padura, dock bara politiskt. I James Ellroys USA-skildringar av våld, korruption, polisbrutalitet, organiserad brottslighet anade medierna ingen samhällskritik, medan Padura enbart lästes politiskt, som ”oppositionell” i ”Ett land som ”stinker av korruption och elände”.Bokpresentation: Gå vilse

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2017
Ämnesord: Kuba, Spanien, Utvandring, Invandring, Främlingskap, Brottslighet, Litteratur
Vad innebär det? Att välja fel väg, förlora sig själv. Det handlar René Vázquez Díaz roman om: ett mångfasetterat persongalleri av vilsegångna kubaner i förskingringen: en litterär kock som försvarat Angola mot Sydafrikas invasion, en förälskad överstyrman (kvinna), en förskjuten man med författardrömmar, en sörjande svartsjuk kvinna, två övergivna söner, en krogmadam med flera urspårade existenser i Málaga och Marseille och i Sverige en före detta hemlig agent. Det blir en starkt fängslande historia.

På besök för att normalisera förbindelserna med Kuba. Spanska utrikesministern

Upphovsperson: Rödner, Achim
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Imperialism, Ekonomi, Handel, Europa, Spanien, Kuba
Utrikesminister José Manuel García-Margallo har träffat Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla och vicepresidenten Miguel Díaz-Canel under ett besök på Kuba för att förbättra de bilaterala förbindelserna.
Under besöket invigdes ett andra spanskt konsulat i Santiago de Cuba samt ett nytt i Havanna. Besöket har stärkt förbindelserna mellan Spanien och Kuba och ledarna i båda länderna var överens om vikten att fortsätta att normalisera relationerna mellan EU och Kuba.

Vilken tragedi som helst duger För att smutskasta Kuba

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Opinionsbildning, Spionage och undergrävande verksamheter, Spanien, Sverige, Kuba, USA
”Sedan 22 juli har 900 nyhetsartiklar publicerats och 120 000 budskap på Internet om den sorliga trafikolyckan som ägde rum samma eftermiddag och dödade två kubanska medborgare och skadade en spanjor och en svensk.” Så skrev den kubanska dagstidningen Granma 31 juli.”
Men Kuba anklagades omedelbart för att har begått två politiska mord.
De kom till Kuba på turistvisum, på uppdrag av Anikka Rigö, kubahandläggare på Kristdemokratiskt internationellt center, KIC, finansierad av skattemedel, för en operation som samordnats mellan Sverige, Spanien och Miami. Med sig hade de pengar och instruktioner för att försöka bygga upp en ungdomsrörelse för regimskifte i samarbete med de två som dödades av Carromeros vårdslösa framfart 120 km i timmen på en väg skyltad för högst 60. Han förlorade kontrollen och rammade ett träd och dödade de två kubanerna. En tragedi. Men som sådan snabbt utnyttjad för att över hela världen smutskasta Kuba som en simpel mördarregim. När sanningen en vecka senare inte längre kunde döljas, återstod ändå den politiska vinsten.

EUs Kuba-förbindelser skulle normaliseras

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Kuba, Politiska institutioner, Blockader, USA, Spanien, Europa
EUs ordförandeland Spanien hade uppnått ett brett samförstånd med alla 27 medlemsländer om att avskaffa den ”gemensamma hållningen” mot Kuba – som kräver systemskifte som villkor för normalisering av relationerna. Men Orlando Zapatas död och EU-parlamentets fördömande av Kuba, ödelade förhandlingarna.

Sidor