Sökformulär

Resor och resande

Om ekoturism på Kuba Gröna Drömmar

Upphovsperson: Lundén, Erika
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Lokal ekonomi och försörjning, Resor och resande, Miljö och ekologi, Kuba
Erika Lundén, arkitekt, beskriver hur ekoturismen utvecklas för hållbarhet. Kuba Det sker än så länge huvudsakligen som naturturism – turism i närhet till naturen, med utflykter i det gröna och fågelskådning till exempel. Men det organiska jordbruket, den hållbara utvecklingen av kooperativ och lokalsamhällen i städer och landsbygd, och av naturskyddsområden öppnar också nya områden för ekoturism.

Kubabesök öppnar ögonen

Upphovsperson: Yepe, Manuel E.
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Opinionsbildning, Resor och resande, Kulturmöte och kulturutbyte, Kuba, USA
En studie publicerad av AP, USAs Associated Press, visar att 88,2 procent av de US-amerikaner som besökt Kuba sedan sommaren 2012 nu ökat sitt stöd för att USA ska häva sin blockad mot Kuba för över ett halvt århundrade sedan.
Studien visar att två tredjedelar av besökarna säger att de nu bättre kan uppskatta folk för vilka de är och bättre bedöma systemet. Före resan ansåg 48 procent att regeringen var ”en kommunistisk förtryckarregim som kväver individualitet och kreativitet”. Efter mötet med folket och kulturen höll bara 19 procent fast vid den åsikten.

Obama mot okuvliga Kuba

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Blockader, Ockupationer, Resor och resande, Kuba, USA
Obama har dragit åt den ekonomiska svångremmen om Kuba ännu hårdare genom att med enorma belopp bötfälla banker som hanterar Kubas utrikesbetalningar. Avsikten är att blockera Kubas utrikeshandel. Istället skärpte han den ekonomiska blockaden och den kulturella, vetenskapliga och idrottsliga blockaden fortsätter. Blockaden hindrar och försvårar Kubas import av bl.a. mediciner och utrustning, vilket särskilt drabbar barn, sjuka, funktionshindrade och äldre. Och blockerar Kubas export med de intäkter den kan ge.

En annorlunda sjukhusvistelse Människorna är underbara.

Upphovsperson: Björkqvist, Christer
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Resor och resande, Sjukvård, Kulturell identitet och gemenskap, Kuba
Ett par hade flugit ut via Paris. När det var knappt tre timmar kvar fick Margareta magsmärtor som blev nästan outhärdliga innan de landade. På sjukhuset blev det stor operation och Christer var ganska säker på att hon skulle dö. När hon vaknar är hon uppfylld av hur underbara alla är: En omtänksamhet som går utöver allt man kan tänka sig. En mänsklig värme som är obeskrivlig. Det tog nästan två veckor och under tiden gick Christer omkring och mötte människor runt om i Havanna, också många underbara.

Ny ut- och invandrarpolitik

Upphovspersoner: Lamrani, Salim | Björklund,, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Resor och resande, Migration, Kuba
I januari träder en ny migrationslag i kraft på Kuba som ska underlätta utlandsresande. Därmed försvinner de restriktioner som funnit för att motverka USAs manipulation av utvandringen som ett politiskt vapen. Kubaner kommer inte längre att behöva ansöka om utresetillstånd, utan bara om pass och som andra i fattiga länder samla ihop ganska mycket pengar för flygbiljetten. Och, nog så viktigt, få visum. När det gäller visum till den rika världen är det lika svårt för kubaner som för folk i andra tredjevärldenländer.

Glimtar från en resa i bergen

Upphovsperson: Paulsson, Berndt
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Resor och resande, Kulturarvet, Politisk historia, Kuba
Målet för resan är Sierra Maestra och La Plata, rebellarméns högkvarter på 50-talet. Det blir taxi upp till naturparken med Kubas högsta bergstoppar. För de sista fem kilometerna upp till 1000 meter över havet blir det jeep och sedan fotvandring genom skogen till Fidel Castros hydda, dold bland träden. I La Platica finns ett vandrarhem och maten lagas over öppen eld. Intill rinner källvatten. Solen sjunker ner vid horisonten och det är kvällsvarmt, tyst och fridfullt.

På spanskakurs i Cienfuegos: ”Sjuukt gött ställe”

Upphovsperson: Warberg, Anders
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Sverige, Kuba, Resor och resande, Utbildning och skola, Kulturmöte och kulturutbyte
Cienfuegos är en stad i min smak, man skulle nästan kunna säga att det är Kubas motsvarighet till Göteborg! I min lilla klass var det jag, en till snubbe från Sverige och två danskor. Universitetet var en gött ställe, riktigt stort, riktigt fint och många softa ställen man kunde sitta på. Jag lärde mig mycket spanska, mycket mer än vad jag trodde, men sen lär man sig ju inte bara på lektionerna.

Resenärer slår hål på blockaden: bra mediatäckning i USA

Upphovsperson: Pedersen, Åse
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Blockader, Internationell solidaritet, USA, Resor och resande
I början av augusti reste cirka 300 aktivister i Venceremos Brigade, Pastors for Peace, US/Cuba Labor Exhage och Africa Awereness till Kuba via Mexiko och Kanada och demonstrerade så tydligt som möjligt att de skulle till Kuba. Genom att bryta mot USAs blockad vill de tvinga bort den, trots att de riskerar hårda bötesstraff.

Sidor