Sökformulär

10 år : En förbättringsresa med svenska företags hållbarhets arbete i låglöneländer

Upphovsperson: Risberg, Viveka
Utgivare: Swedwatch
År: 2013
Sidnummer: 42 s.
Språk: sv
Relation: http://www.swedwatch.org
Relation: http://www.swedwatch.org/sv/rapporter/jubileum-swedwatch-fyller-10-ar
Relation: http://www.swedwatch.org/sites/default/files/_sw10_webb.pdf
Ämnesord: Swedwatch, Svenska företag, Arbetsmiljö, Företagens samhällsansvar
Fil: _sw10_webb.pdf (4.45 MB)
I ett decennium har Swedwatch granskat, problematiserat och rekommenderat. Det firar vi med en jubileumsskrift om människor vi mött och frågor vi nött under våra första tio år som vakthundsorganisation.

I jubileumsskriften har vi samlat glädjeämnen och motgångar i arbetet som gett svenska företag bättre hållbarhetsarbete i låglöneländer. Sedan Swedwatch föddes i september 2003 har vi publicerat ett 60-tal rapporter om drygt 120 företag i ett 40-tal länder.

I skriften berättar vi om varför flera restaurangkedjor tagit bort jätteräkor ut sitt sortiment, hur arbetare i Pakistan blev sjuka av svensk sjukvård och att klädföretagen börjat ta ansvar för textilarbetarnas levnadsförhållanden i Bangladesh. I skriften ger också 10 ledande experter inom mänskliga rättigheter och miljö sina reflektioner över hur CSR utvecklats det gångna decenniet, och blickar framåt.

Men även om vassa granskningar och konstruktiv dialog fått svenska företag att förbättra sitt hållbarhetsarbete i låglöneländer så slutar resan inte här. Genom våra rapporter ger vi dem som drabbas av missförhållanden kopplade till svenska företag en röst. Vi tror att ansvarsfulla företag kan lyfta både människor och samhällen ur fattigdom. Därför fortsätter arbetet med att granska, problematisera och rekommendera.