Sökformulär

Arbetsmiljö

Systembolaget svingade piskan under Chilebesök

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Medarbetare: Karlsson, Lisa (foto)
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2014
Ämnesord: Systembolaget, förändringsarbete, Vinproducenter, Arbetare, Arbetsmiljö, Chile
I mars besökte Systembolaget Chile för att ta sitt arbete med uppförandekoden BSCI vidare. Då arrangerades ett rundaborsmöte där branschfolk, representanter från lantarbetarorganisationer, fackföreningar och arbetare deltog. – Det är jättebra att detta forum uppstår så att vi får chansen att träffa arbetsgivarna ansikte mot ansikte, sa Alicia Muñoz, från lantarbetarorganisationen Anamuri.

Digital arbetsmiljö ur ett fackligt perspektiv

Upphovsperson: Takala, Anna-Stina
Medarbetare: Karam, Balsam (illustratör)
Utgivare: Föreningen Bibliotek i Samhälle
Tidskrift/källa: Bis : bibliotek i samhälle
År: 2013
Ämnesord: Arbetsmiljö, DIK, Fackligt arbete
Anna-Stina Takala skriver om hur arbetsmiljön har förändrats i och med den digitala utveckligen. Denna förändring har medfört både positiva och negativa effekter. Hon förklarar hur fackföreningen DIK arbetar med frågor gällande digital arbetsmiljö.

Toner från en tyst arbetsplats

Upphovsperson: Pavlov, Eleonor
Medarbetare: Persson, Martin (illustratör)
Utgivare: Föreningen Bibliotek i Samhälle
Tidskrift/källa: Bis : bibliotek i samhälle
År: 2013
Ämnesord: Bibliotekarier, Arbetsmiljö
Att våga ta sig ton är inte alltid det enklaste. Eleonor Pavlov stötte först på
patrull när hon frågade bibliotekariekollegor om de ville skriva något om sin
arbetsmiljö i bis. När hon erbjöd anonymitet blev det lite lättare. Här publicerar
vi några berättelser från biblioteksgolvet.

A lost revolution : Empowered but trapped in poverty. Women in the garment industry in Bangladesh want more

Utgivare: Swedwatch
Tidskrift/källa: Swedwatch Report
År: 2012
Ämnesord: Bangladesh, Textilindustri, Arbetsmiljö, Företagens samhällsansvar, Mänskliga rättigheter
Fattigdom, undernäring, långvariga separationer från barnen och boende i slum. Så ser livet ut för de tre miljoner textilarbetare i Bangladesh som syr våra kläder.

Bangladeshs blomstrande klädindustri vilar på kvinnor som utgör 80 procent av arbetskraften. Många textil-och klädföretag verksamma i Bangladesh har arbetat länge med så kallat CSR-arbete, Corporate Social Responsibility. Ändå saknar företagen idag ett genus- och fattigdomsperspektiv i sina CSR-strategier.En rapport från Swedwatch visar att en lång rad mänskliga rättigheter kränks till följd av låga löner och långa arbetsdagar på textilfabrikerna. Den lönsamma textilindustrin tenderar att snarare cementera fattigdomen bland arbetarna, än förbättra deras livsvillkor.Trots massiv övertid tjänar textilarbetande kvinnor inte tillräckligt för att ha råd med näringsriktig mat, mediciner, menstruationsskydd eller en värdig bostad. Kvinnorna utsätts för trakasserier och sexuella övergrepp i den trångbodda slummen där de lever och på sin väg till och från jobbet. Efter 12-timmarsskiften på fabriken där de syr våra kläder tar hushållsarbetet vid i hemmet. Många kvinnor lever separerade från sina barn mot sin vilja på grund av långa arbetsdagar och undermålig barnomsorg.

Bangladeshs skydd av de mänskliga rättigheterna brister. Swedwatchs rapport visar att företagen måste skicka tydliga signaler till lokala myndigheter och Bangladeshs regering och kräva större insatser och högre löner för alla textilarbetare. Även företagens egna initiativ måste breddas då kvinnornas livssituation hänger samman med deras arbete och den låga lönen. Bakom rapporten står Svenska kyrkan, Peace&Love Foundation, Finnwatch samt RFSU som bidragit genom sina kunskaper och erfarenheter av att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Bangladesh.

För att ytterligare illustrera de textilarbetande kvinnornas livsvillkor spelade Swedwatch in en film i samband med fältresearchen i Dhakas slumområden. Filmen ger en inblick i de textilarbetande kvinnornas vardag.
Se filmen på https://vimeo.com/41438258
Se även sammanfattning på svenska

Eldsjälar och entreprenörer

Upphovsperson: Karam, Balsam
Utgivare: Föreningen Bibliotek i Samhälle
Tidskrift/källa: Bis : bibliotek i samhälle
År: 2015
Ämnesord: Bibliotek, Biblioteksanvändare, Bibliotekarier, Besparingar, Arbetsmiljö
Två trender i dagens välfärdspolitik är besparingar och styrning enligt new public managements principer. Vad får det för konsekvsenser för bibliotekens användare och för dem som jobbar för att ge dem service? Balsam Karam ger vittnesmål från en verksamhet där biblioteksarbetare förväntas vara både eldsjälar och entreprenörer för att ge kunna besökarna tillgång till en verksamhet som de i vissa fall inte frågar efter.

Allt är inte guld som glimmer : Den sanna historien om den smutsiga guldkedjan

Upphovspersoner: König, Jakob | Wingborg, Mats
Utgivare: Swedwatch | Svenska Kyrkan | Fair Trade Center
Tidskrift/källa: Swedwatch Report
År: 2011
Ämnesord: Indien, Kina, Arbetsmiljö, Gruvindustri, Arbetsvillkor
Guld är lyx. Men vägen från gruva till smycke är kantad av miljöproblem, korruption, barnarbete och dåliga arbetsvillkor. Ingen har koll på den smutsiga guldkedjan.

En ny rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Fair Trade Center visar att kunskapen kring miljömässiga och sociala risker i guldbranschen är dålig. Spårbarheten för guld är i det närmaste obefintlig, och detta faktum används av företagen som argument för att det är omöjligt att ta ansvar för problemen kring utvinningen.

Många av de smycken som säljs på Albrekts Guld, Guldfynd och Hallbergs guld är tillverkade i en frizon i Bombay där man riskerar avsked om man engagerar sig fackligt. Anställningsvillkoren ärosäkra och i praktiken har de anställda ingen möjlighet att klaga eller verka för förbättringar.

Ett annat känt arbetsmiljöproblem inom smyckestillverkning i låglöneländer är förekomsten av lungsjukdomen silikos (stendammslunga). De svenska smyckeskedjorna Iduna och Smycka har inte gjort någon kartläggning av underleverantörsledet, än mindre besökt någon underleverantör.

Swedwatch rekommenderar företagen att arbeta aktivt med de branschinitiativ som finns för att öka spårbarheten, och kontrollera hela produktionsledet. Konsumenter bör fråga efter certifierat Fairtrade-guld när vi handlar guldsmycken.

A lot of gold, a lot of trouble : A study of humanitarian impacts of the gold industry in DR Congo

Upphovsperson: Ewin, Jonathan
Utgivare: Swedwatch | Diakonia
År: 2012
Ämnesord: Kongo (Kinshasa), Arbetsvillkor, Arbetsmiljö, Mänskliga rättigheter, Svenska företag, Mineral resources
Swedwatch har i samarbete med Diakonia granskat problemen med människorättsbrott, korruption och farliga arbetsförhållanden vid guldutvinning i östra Kongo-Kinshasa.

Rapporten ”A lot of Gold, a lot of trouble” visar hur det svenska bolaget Mineral Invest brister när det gäller grundläggande socialt ansvarstagande och respekt för mänskliga rättigheter i sin verksamhet. Mineral Invest är ett förhållandevis litet företag men illustrerar problematiken som mineralutvinning i postkonfliktländer ofta för med sig.
Företaget lockar svenska och europeiska aktieägare med lönsam guldutvinning med miljövänlig och etisk profil. Men granskningen visar att Mineral Invest inte infriat sina löften om skolor, arbetstillfällen eller nya vägar till lokalbefolkningen.
Rapporten visar även att Mineral Invest köper bevakningstjänster från soldater som tillhört ett förband misstänkt för etnisk rensning av minoritetsbefolkningar. Soldaterna anklagas också för att pressa lokala gruvarbetare på pengar.
De penningtransaktioner Mineral Invest gjort till den kongolesiska staten, via det statliga bolaget SOKIMO, är svåra att spåra. Bristen på transparens är allvarlig. Det är allmänt känt att så kallade konfliktmineraler, som guld, tidigare finansierat både rebellgrupper och den kongolesiska armen.

Mineral Invests aktier köps och säljs på Aktietorget som i rapporten kritiseras för dålig kontroll över företag verksamma i konfliktländer vars aktier men säljer och marknadsför. I rapporten uppmanas både Aktietorget och tillsynsmyndigheten Finansinspektionen att förbättra sina riktlinjer för företag verksamma i riskfyllda postkonfliktländer.

Läs även sammanfattning på svenska

Arbetsvillkor i blåbärsskogen : En rapportserie om snåriga regler, utnyttjade plockare och solskenshistorier.

Upphovsperson: Wingborg, Mats
Utgivare: Swedwatch
År: 2013
Ämnesord: Sverige, Arbetsvillkor, Arbetsmiljö, Mänskliga rättigheter, Migrant workers
Inför bärsäsongen 2013 fördjupar bärbranschen sitt samarbete för ett ökat socialt ansvartagande, ett arbete där Swedwatch bidrar med en ny rapport.

Swedwatch har, sedan 2011, i tre rapporter granskat villkoren för utländska bärplockare i Sverige. Nu finns rapporterna sammanställda i skriften Arbetsvillkor i blåbärsskogen som ska användas i de fortsatta diskussionerna med bärbranschen.

Rapporten publiceras i samband med ett möte den 31:a maj dit ICA bjudit in Swedwatch, andra livsmedelsföretag, bärgrossister, intresseorganisationer, branschorgan och myndigheter. ICA har sedan tidigare initierat ett samarbete kring det sociala ansvarsarbetet med flera aktörer i branschen och syftet med mötet är att planera och diskutera ansvarsfrågor inför bärsäsongen 2013.

Arbetsvillkor i blåbärsskogen tecknar en bild av den globaliserade världens blåbärsplockare: en utnyttjad migrantarbetare. Swedwatchs granskningar har visat på de utländska bärplockarnas utsatthet, effekterna av snåriga regler men även de förbättringar som skett.

För Swedwatch, vars främsta uppgift är att granska arbetsvillkor i ”syd”, har blåbärsrapporterna blivit en ingång till att granska exploatering av migrantarbetare på den svenska arbetsmarknaden.

Sidor