Sökformulär

A lot of gold, a lot of trouble : A study of humanitarian impacts of the gold industry in DR Congo

Upphovsperson: Ewin, Jonathan
Utgivare: Swedwatch | Diakonia
Nummer: 49
År: 2012
Sidnummer: 55 s.
Språk: sv
Relation: http://www.swedwatch.org
Relation: http://www.swedwatch.org/sv/rapporter/svenskt-bolag-kranker-rattigheter-i-kongo
Relation: http://www.swedwatch.org/sites/default/files/swedwatch_-_a_lot_of_gold_a_lot_of_trouble.pdf
Ämnesord: Kongo (Kinshasa), Arbetsvillkor, Arbetsmiljö, Mänskliga rättigheter, Svenska företag, Mineral resources
Fil: swedwatch_-_a_lot_of_gold_a_lot_of_trouble.pdf (1.74 MB)
Fil: mi_sammanfattning_svenska.pdf (45.45 KB)
Swedwatch har i samarbete med Diakonia granskat problemen med människorättsbrott, korruption och farliga arbetsförhållanden vid guldutvinning i östra Kongo-Kinshasa.

Rapporten ”A lot of Gold, a lot of trouble” visar hur det svenska bolaget Mineral Invest brister när det gäller grundläggande socialt ansvarstagande och respekt för mänskliga rättigheter i sin verksamhet. Mineral Invest är ett förhållandevis litet företag men illustrerar problematiken som mineralutvinning i postkonfliktländer ofta för med sig.
Företaget lockar svenska och europeiska aktieägare med lönsam guldutvinning med miljövänlig och etisk profil. Men granskningen visar att Mineral Invest inte infriat sina löften om skolor, arbetstillfällen eller nya vägar till lokalbefolkningen.
Rapporten visar även att Mineral Invest köper bevakningstjänster från soldater som tillhört ett förband misstänkt för etnisk rensning av minoritetsbefolkningar. Soldaterna anklagas också för att pressa lokala gruvarbetare på pengar.
De penningtransaktioner Mineral Invest gjort till den kongolesiska staten, via det statliga bolaget SOKIMO, är svåra att spåra. Bristen på transparens är allvarlig. Det är allmänt känt att så kallade konfliktmineraler, som guld, tidigare finansierat både rebellgrupper och den kongolesiska armen.

Mineral Invests aktier köps och säljs på Aktietorget som i rapporten kritiseras för dålig kontroll över företag verksamma i konfliktländer vars aktier men säljer och marknadsför. I rapporten uppmanas både Aktietorget och tillsynsmyndigheten Finansinspektionen att förbättra sina riktlinjer för företag verksamma i riskfyllda postkonfliktländer.

Läs även sammanfattning på svenska