Sökformulär

Arbetsliv

Inkomstskatt för statligt anställda

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Arbetsliv, Offentlig sektor, Löner, Inkomstskatt
Alla statligt anställda kommer nu att betala socialförsäkringsavgifter, CESS, med 5 % avdrag från måndadslöner över 500 peso, som anställda inom utbildning, hälsovård och rättsväsende gjort sedan 2008. De som tjänar över 2 500 pesos får dessutom en personlig inkomstskatt på 3-5 %, kallad IsIP. Statliga medellönen har ökat till 779 pesos. Bara 25 företag med ca 14 000 anställda betalar över 2 500 peso i månadslöner.

Facket diskuterar

Upphovsperson: Ekström, Örjan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Ekonomisk demokrati, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Arbetsliv, Ekonomiska kriser, Kuba
”USA:s blockad och den ekonomiska krisen i världen slår hårt. Men den stora uppgiften är att förändra mentaliteten” säger Fabián Céspedes på Kubas fackliga centralorganisation. Han berättar om diskussionerna om ”Förslag till riktlinjer för den ekonomiska och sociala politiken” inför partikongressen. Alla anställda från städare till direktörer har kunnat delta i diskussionerna och vissa frågor har väckt upprörda känslor: de som måste byta jobb, minskade subventioner, större osäkerhet, men också större möjligheter att tjäna pengar på meningsfullt arbete.

Socialismen och arbetets värde Rundabordssamtal i Bohemia

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Ekonomisk demokrati, Småföretagare, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Arbetsliv, Kuba
Arbetet måste uppvärderas. Decentralisering, individuellt ansvar och deltagande ska främjas. Så lät det när Kubas stora veckotidning Bohemia samlade 9 framstående samhällsforskare till diskussion om de pågående förändringarna. Filosofi, pedagogik, antropologi, ungdomsstudier, psykologi, sociologi, juridik, arbetslivsstudier, riksrevision var företrädda när de 9 diskuterade arbetsplatsdemokrati och motivation för ökad produktivitet och ett bättre liv.

Kvinna: I första person

Upphovspersoner: Sierra, Raquel | Hernández, Helene | Edith, Dixie | Acosta, Dalia | Caro, Boris
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Feminism och kvinnorörelse, Arbetsliv, Genus och jämställdhet, Kuba
Så heter en antologi med kvinnoporträtt som gavs ut i november 2010. Där samlas intervjuer med 49 kvinnor av olika åldrar och yrken från hela landet. De berättar om sina liv som arbetare, ordförande i kooperativet, bloggare, biskop, politiker, ekonom, chaufför, rappare, lantbrukare, metereolog, veterinär, chefskock osv. De är unga och gamla, från stad och land, de har alla fått kämpa sig fram, men också nått sina mål, framgår av referaten i Kuba-tidningen.

Karibiens största stålverk: besök på Antillana de Acero, Havanna

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Produktionsteknik, Arbetsliv
Antillana de Acero i Havanna är Karibiens största gjuteri, stål- och valsverk med 2 000 anställda. Tekniskt och produktionstekniskt finns mycket att önska på Antilla de Acero men det råder en varm och positiv atmosfär. Chefer och anställda umgås otvunget. Någon nämnvärd stress märktes inte. Den kvinnliga chefen Betty säger säg inte ha några som helst problem med att vara kvinna och chef på en mansdominerad arbetsplats.

Sidor