Sökformulär

Idrott och sport

5 guld för Kuba

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Idrott och sport
I år tog Kubas brottare och boxare - kvinnor och män - flest guldmedaljer. Bara ett i friidrott, diskuskastaren Denia Caballero. Totalt 5 guld, 2 silver och 4 brons gav Kuba 23:e plats totalt av de 87 länder som deltog, precis före Sverige. I Latinamerika kom Kuba på 2 plats efter Brasilien. Kubas trupp till Paralympics med 22 tävlande hade fler friidrottare med medaljchans, sprintrar, längdhoppare och diskuskastare.

De kämpar och väntar

Upphovspersoner: Wrangborg, Jenny | Karnerud, Emma (foto)
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2015
Ämnesord: Västsahara, Kulturutbyte, Idrott och sport
Längs horisonten sand, under fötterna sand, sanden som letar sig in överallt, sanden man andas. Vi är ett tiotal svenskar som tillsammans med hundratals andra från hela världen åkt till de västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet för att lära oss mer om Marockos ockupation av Västsahara och springa Sahara Marathon.

Fotbollen skapar ringar på vattnet

Upphovspersoner: Engström, Per | Engström, Per (foto)
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2015
Ämnesord: Tibet, Indien, Idrott och sport, Fotboll, Flickor
Bland exiltibetaner i norra Indien är bristen på jämställdhet stor, och möjligheten för tibetanska kvinnor att göra självständiga livsval ofta begränsad. En nystartad satsning på damfotboll bryter mark för unga tibetanska tjejer och ger de samtidigt något att vara stolta över.

Han var bara 35 år : De livsfarliga villkoren för gästarbetare i Qatar

Upphovspersoner: Andersen, Ivar | Gratzer, Jonas (foto)
Utgivare: Amnesty International, Svenska sektionen
Tidskrift/källa: Amnesty Press
År: 2014
Ämnesord: Mänskliga rättigheter, Qatar, Gästarbetare, Idrott och sport, Arbetsvillkor, Arbetsförhållanden
Varje dag lämnar 1 500 migrantarbetare Nepal. De drivs av drömmar om en tryggare ekonomisk framtid. Flödena av människor som försöker fly fattigdomen går i första hand till gulfstaterna och numera framför allt till Qatar. Det lilla emiratet på Arabiska halvöns nordöstkust – världens rikaste land per capita – står som arrangör för herrfotbolls-VM år 2022 och satsar svindlande 775 miljarder kronor på arenor och ny infrastruktur.

Drygt en halv miljon gästarbetare utför det praktiska arbetet och bland dessa utgör nepaleser den största gruppen. Den enkla anledningen är att nepaleser har de lägsta lönekraven. Rekryteringsbyråernas löften om höga löner och goda villkor är dock ofta bara tomma ord. I en rapport beskriver Amnesty International tvångsarbete, avtalsbrott och ett regelverk skräddarsytt för att tillvarata arbetsgivarnas intressen, däribland att slippa ansvar för de många allvarliga olyckor som inträffar på landets byggarbetsplatser.

Ett sargat lands landslag

Upphovsperson: Andersen, Ivar
Medarbetare: Hjalmarsson, Christoffer (foto)
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2014
Ämnesord: Afghanistan, Kulturell identitet och gemenskap, Idrott och sport
I en nation som letar efter sin identitet har de forna brittiska koloniherrarnas tidsfördriv cricket vuxit fram som en enande faktor. Snart väntar ett prestigefyllt världsmästerskap. På sina axlar bär landslaget sitt lands hopp om idrottsframgångar, men också om fred.

Mänskliga rättigheter på hal is Svenska ishockeyförbundet och dess sponsorer passiva inför Lukasjenkas VM-show

Upphovsperson: Sommerfeld, Isabel
Utgivare: Swedwatch | LO-TCO Biståndsnämnd
År: 2014
Ämnesord: Belarus, Idrott och sport, Mänskliga rättigheter
Den vitryska staten tillhör världens mest repressiva regimer och är en av Europas sista kvarvarande diktaturer. De olympiska spelen i Beijing 2008 och Sotji 2014 har visat att situationen för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras i samband med att repressiva regimer tilldelas stora mästerskap. Samma problematik har funnits inför ishockey-VM Vitryssland (Belarus).

Hur Kuba blev en framstående idrottsnation

Upphovspersoner: Tiroler, Zoltan | López, Eduardo | Brito, José Alberto
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Idrott och sport, Kuba
Kuba är en stor idrottsnation framförallt inom friidrott, boxning och baseboll. Redan 1959 togs de första steg för att göra idrott till en rättighet för alla. Idrottsplatser och idrottshallar byggdes i alla län, idrottsföreningar bildades och tävlingar organiserades. Proffsidrotten avskaffades och därmed handeln med idrottare vilkas värde mättes i pengar, som vilken vara som helst. Satsningen har lett till att Kuba blivit en av världens stora idrottsnationer, på 15:e plats på senaste olympiaden. En av de stora är Javier Sotomayor som satte världsrekord i höjdhopp på 90-talet, 2,45 meter, fortfarande oslaget.

”En otrolig upplevelse”

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Idrott och sport, Sverige, Kuba
”Det var en helt otrolig upplevelse vi fick vara med om, både träningsmässigt och kulturmässigt!! Resan var inte bara ett bra träningsläger utan också en lärdom för livet.” Så säger tränaren Ingela Nilsson, Växjö. Hon ledde en grupp på ett drygt dussin unga idrottare som tillbringade närmare tre veckor på Kuba över nyår för att träna och uppleva ett annorlunda land. De höll till på Panamerikanska Stadion som var ”helt fantastisk för träning” … ”vill man ha ett lite annorlunda träningsläger ska man söka sig till Kuba. Där finns en helhet som man inte kan söka någon annan stans.”

Sidor