Sökformulär

Kulturhistoria

Oväntad återupptäckt av ”Polskin"

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Polen, Kulturhistoria, Ekonomisk historia, Återanvändning, Transporter
Den polsktillverkade halvkombin Fiat 126p, av kubanerna kallad ”Polski”, är en relik från det kalla kriget som får många att lyfta ögonbrynen. Den går knappt att hitta på polska vägar. Däremot finns enligt entusiasterna 10 000 på Kuba, i skuggan av 50-talets gigantiska amerikanare och skramliga Lada och Moskovitch, importerades från Sovjetunionen. Polskin tillverkades i 3,3 miljoner exemplar, av vilka 2,4 miljoner för den polska marknaden.


Vem äger Martí?

Upphovsperson: Brunström, Christer
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Nationella befrielsekamper, Kulturarvet, Kulturhistoria, Kuba
De flesta länder har någon hjälte som haft enorm betydelse för nationen. José Martí är Kubas stora namn som politiker, journalist, filosof och poet, på många sätt en föregångare till den latinamerikanska modernistiska poesin. Han engagerade sig helhjärtat för Kubas frihet från Spanien och myntade begreppet ”Vårt Amerika” för Latinamerikas kamp mot USAs herravälde. Artikeln illustreras av kubanska frimärken som gavs ut 1953, hundraårsdagen av Martís födelse. Samma år hedrade unga idealistiska kubaner med Fidel Castro i spetsen hans minne med uppror mot tyrannen Batista.

Verkstadsskola för Antikvarisk restaurering

Upphovsperson: Cederström, Jacqueline
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Arbetsmarknad, Utbildning och skola, Arkitektur, Kulturhistoria, Kuba
För restaureringen behövs hantverkare som kan de gamla teknikerna. Så Stadsantikvariekontoret grundade 1992 en verkstadsskola där de gamla yrkesmännen tillsammans med ingenjörer och arkitekter kunde lära upp ungdomarna. Nu är många av lärarna före detta elever. Skolan finns mitt i Gamla Havanna och har hittills utbildat nästa tusen möbel- och byggnadssnickare, murare, målare, muralmålare, glasmästare, specialister på gips, smide, lödning, osv. Alla garanteras jobb efter utbildningen.

Gamla Havanna, Enastående Världsarv

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Lokal ekonomi och försörjning, Arkitektur, Kulturarvet, Kulturhistoria, Kuba
Upprustningen av Gamla Havanna med 3 370 byggnader och 66 750 invånare sker med en unik modell för självfinansiering och sociokulturell hållbarhet. Den gamla satden utsågs av Unesco till världsarv 1982 och upprustningen har tilldragit sig internationellt erkännande. Sedan 1993 har stadsantikvarien i samråd med kommunledningen haft kontroll över planering, markanvändning, utveckling och investeringar och genom beskattning av verksamheter inom stadskärnan kunnat finansiera upprustning av byggnader, bostäder och samhällsservice. Resultaten hittills är oerhört imponerande men det är en kamp mot tiden för att rädda världsarvet.

José Martí liv og vaerk - og hans skildring av USA Recension

Upphovsperson: Björkman, Lena
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Antiimperialism, Litteratur, Kulturhistoria, Politisk historia, Kuba
I Skandinavien känner inte många till en av de mest betydelsefulla författarna och politiska tänkarna i den spanskspråkiga världen. Tusentals böcker har skrivits om honom, hans politiska gärning och litterära verk. Men i Skandinavien är Jörn R. Hansens bok den första om José Marti.
Den som vill lära om Kubas och Latinamerikas historia och en enastående motståndare till jätten i norr ska läsa Hansens bok.

Utan att se sig om: kubansk stjärndansare hos The Royal Ballet

Upphovsperson: Jaksjö, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Dans, Kulturhistoria, Storbritannien
I samband med att Londons ”Royal Ballet” gästspelade i Havanna släpptes också den kubanske stjärndansaren Carlos Acostas självbiografi på Kuba. Det började i en överbefolkad, sliten bostad i Gamla Havanna: fattigdomen, breakdans, skolk, snatteri och så en händelse som förändrade allt. Han kom in på balettskolan.

Seminolerna gav sig aldrig: indianerna som köpte Hard Rock Café

Upphovsperson: Persson, Henrik
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2007
Ämnesord: Antiimperialism, Kulturhistoria, Politisk historia, Ursprungsfolk, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Ägande
[USA: Seminoler] Seminol-indianer i Florida betalade kring årsskiftet 6,5 miljarder kronor för hamburgerrestaurangkedjan Hard Rock Café, inkluderande 124 restauranger,fyra hotell och två konsertlokaler. Hur var det möjligt? Och vilka är egentligen seminolerna?

Konsten att knyta en matta: det kan ta tre personer 7-8 månader att göra en enda matta

Upphovsperson: Bengtsson, Jan-Inge
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2005
Ämnesord: Kulturhistoria, Afghanistan, Ekonomisk historia, Övrig kultur
Med en timme missade vi mattmarknaden i Aq Cha.
Från Kabul hade vi åkt genom Salang, övernattat i Pul-i-
Khumri i norr och anlänt till Svenska Afghanistankommitténs regionkontor i Mazar-i-Sharif. Så snabbt artigheten tillät fortsatte vi de sju milen mot Aq Cha. Det var måndag och vi hade läst att det hölls mattmarknad på måndagar och torsdagar. Skulle det fortfarande vara så?

Sidor