Sökformulär

Nationella befrielsekamper

Kära läsare

Upphovsperson: Eriksson, Sofia
Utgivare: Svenska Tibetkommittén
Tidskrift/källa: Tidningen Tibet
År: 2009
Ämnesord: Ockupationer, Nationella befrielsekamper, Kina, Tibet, Statlig repression, Politiska grymheter
Den 10 mars 2009 markerade 50-årsminnet av den tibetanska nationella resningen samt ettårsminnet av starten på den våg av övervägande fredliga protester, som svept över den tibetanska högplatån och som mötts av brutala tillslag av kinesiska säkerhetsstyrkor.
I sitt traditionella tal den 10 mars var Dalai Lamas ord skarpare än på länge och han anklagade Kina för att ha förvandlat Tibet till ”ett helvete på jorden”.

Celia Sánchez & Revolutionen

Upphovsperson: Kilander, Åke
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Nationella befrielsekamper, Politisk historia, Kuba
Nancy Stout har skrivit en lättläst och faktaspäckad berättelse om Celia Sánchez som från stadsgerillan i Santiago fortsatte i Sierra Maestra med Fidel Castro, för att sedan vara hans högra hand i regeringen fram till sin död 1980. Nancy Stout intervjuade under ett decennium nyckelpersoner i Celia Sánchez´ liv. Hon hade tillgång till motståndsrörelsens arkiv och besökte dess högkvarter i Sierra Maestra. Alice Walker säger om “One Day in December. Celia Sánchez and the Cuban Revolution”: ”Jag älskar den här boken .... en insiktsfull, mogen och ibland komisk utforskning av en djupt frigjord, äventyrlig och driven personlighet.

Mandela & Kuba

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Nationella befrielsekamper, Antiimperialism, Internationell solidaritet, Sydafrika, Kuba
Det finns alldeles särskilda band mellan Kuba och Nelson Mandelas Sydafrika. Tiotusentals sydafrikaner fick utbildning på Kuba under den långa kampen mot apartheid. Men det som så starkt bundit vänskapen mellan dessa nationer är Kubas historiska militära insats mot Sydafrikas invasion i Angola1975, som hindrade apartheids trupper från att inta Luanda. Långt över 300 000 kubaner deltog i kampen som soldater men också som läkare och lärare och mer än 2 600 stupade i försvaret av Angolas självständighet. Det var nog skälet till att Kubas president Raul Castro, bland 53 statschefer, var en av en de 5 utvalda att tala på minneshögtiden, de 4 övriga för var sin världsdel.

En hjältinna i världen

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Nationella befrielsekamper, Antiimperialism, Internationell solidaritet, Vietnam, Kuba, USA
Melba Hernandez var en av två kvinnor i den grupp som under Fidel Castros ledning anföll Moncadakasernen i Santiago de Cuba 26 juli 1953. Efter fängelset anslöt hon sig till rebellarmén, tillhörde grundarna av kommunistpartiet och var medlem i centralkommittén. Hon grundande Kubas Solidaritetskommitté med Vietnam, Laos och Kambodja och OSPAAL, Solidaritetsrörelsen med Asien, Afrika och Latinamerika. Jag lärde känna henne 1968 på besök i 5e-Majlägret för ungdomar från ”den europeiska 68-våren”. Men jag kommer särskilt ihåg henne för hennes engagemang för Vietnam. Nu har hon dött, 92 år gammal, efter ett ovanligt långt liv i revolutionens och den internationella solidaritetens tjänst.

Revolution, kultur och marxism

Upphovsperson: Martínez Heredia, Fernando
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Socialism, Nationella befrielsekamper, Politisk historia, Kuba
Det var rubriken på en lång artikel i kubanska nättidskriften La Jiribilla i februari - nu på svenska i Kubatidningen. Bakgrunden är de stora förändringar som pågår för att uppdatera den kubanska socialismen till 2000-talets globaliserade värld. Den konstaterar att den kubanska revolutionens seger var en enastående händelse, mitt för näsan på USA, som skakade om Latinamerika och världen.”
Den kubanska var en socialistisk revolution för nationell befrielse, och krävde sin egen filosofi.”Då utkämpades en kolossal idékamp, som nu återvänder, lägligt, för att hjälpa oss att förstå varifrån vi kommer, vilka vi är och vart vi kan gå.” Läget idag kräver också sin ”Människor och samhälle måste återta sin förmåga att försvara och utveckla ett solidariskt och socialistiskt Kuba.”

Västpapua, Aceh och Moluckerna på MR-konferens i Genève

Upphovsperson: Amahorseja, Hendrik
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2014
Ämnesord: Nationella befrielsekamper, Indonesien, Västpapua, Övrig historia, Deklarationer, fördrag och konventioner, Mänskliga rättigheter
FN:s 25 konferens om mänskliga rättigheter (MR) hålls
i Genève den 3-28 mars. Den 4 mars talade Vanuatus
premiärminister Moana Carcasses Kalosi. En stor del av
hans anförande handlade om situationen i Västpapua. Även läget i Aceh och Moluckerna behandlades.

Sidor