Sökformulär

Arkitektur

Havannas världsberömda stadsantikvarie I Stockholm

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Sverige-Kuba, Kulturmöte och kulturutbyte, Arkitektur
Eusebio Leal, som i 50 år arbetat med Gamla Havannas upprustning till ett enastående världsarv, var i september i Sverige på inbjudan av Nationalmuseum. Han höll föredrag på Latinamerikanska Institutet, besökte Uppsala och Linnés Botaniska Trädgård med Leonard Ekmans kubanska herbarium, Birgittasystrarnas kloster i Djursholm, Vasamuseet, Riksbanken, Kungliga Slottet, Fryshuset och naturligtvis Gamla Stan. Lunchade med kardinal Anders Arborelius och höll officiella möten med UDs kanslichef, statssekreterare Annika Söder, utrikesrådet för handelsfrågor Teppo Taurianen ingick också.

”Världens vackraste konstakademi”

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Arkitektur, Kulturarvet, Kuba
Kubas Nationella Konstskolor i Cubanacan, Havanna, planerade 1961, anses vara en av Kubas mest framstående arkitekturverk. I de första revolutionsårens intensiva revolutionära atmosfär skulle en helt ny arkitektur skapas. Men USAs upptrappade aggressioner, invasioner och ”lågintensiva” krigföring ledde till hårdnande klimat och kritik mot skolorna. Balettskolan byggdes aldrig färdig, men de övriga har tjänat som den främsta plantskolan för Kubas bildkonstnärer, musiker, skådespelare och dansare. År 2005 inleddes planerna för upprustning av skolorna som kulturklassats på Kuba och nominerats till Unescos världsarvslista. Färdigställandet av den ofullbordade balettskolan har lett till kontroverser där den internationella arkitekturens stora namn, baron Norman Foster, figurerar.

Verkstadsskola för Antikvarisk restaurering

Upphovsperson: Cederström, Jacqueline
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Arbetsmarknad, Utbildning och skola, Arkitektur, Kulturhistoria, Kuba
För restaureringen behövs hantverkare som kan de gamla teknikerna. Så Stadsantikvariekontoret grundade 1992 en verkstadsskola där de gamla yrkesmännen tillsammans med ingenjörer och arkitekter kunde lära upp ungdomarna. Nu är många av lärarna före detta elever. Skolan finns mitt i Gamla Havanna och har hittills utbildat nästa tusen möbel- och byggnadssnickare, murare, målare, muralmålare, glasmästare, specialister på gips, smide, lödning, osv. Alla garanteras jobb efter utbildningen.

Gamla Havanna, Enastående Världsarv

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Lokal ekonomi och försörjning, Arkitektur, Kulturarvet, Kulturhistoria, Kuba
Upprustningen av Gamla Havanna med 3 370 byggnader och 66 750 invånare sker med en unik modell för självfinansiering och sociokulturell hållbarhet. Den gamla satden utsågs av Unesco till världsarv 1982 och upprustningen har tilldragit sig internationellt erkännande. Sedan 1993 har stadsantikvarien i samråd med kommunledningen haft kontroll över planering, markanvändning, utveckling och investeringar och genom beskattning av verksamheter inom stadskärnan kunnat finansiera upprustning av byggnader, bostäder och samhällsservice. Resultaten hittills är oerhört imponerande men det är en kamp mot tiden för att rädda världsarvet.

Ideologi och byggnad

Upphovsperson: Leander, Per
Tidskrift/källa: Internationalen
År: 2010
Ämnesord: Politisk historia, Socialism, Fascism, Tjeckien, Polen, Österrike, Kulturhistoria, Slovakien, Konservatism, Arkitektur
Klassisk stalinistisk gotik i Warszawa (eller Stalinkrokaner som somliga säger), märkliga arbetarbostäder i Wien – den kilometerlånga längan i varma färger för femtusen personer – och Nowa Huta utanför Krakow som skulle bli en socialistisk mönsterstad. Om nu inte människor hade varit lite svårare att forma än hus…
Per Leander tittar på städer och hus i Europa. Och minns historien bakom.
Är Bratislava en huvudstad eller fortfarande en småstad? Och varför växer det upp så många monument över påven och den gamle högernationalistiske diktatorn Pilsudski i Polen?
Det blev en annorlunda resa.