Sökformulär

Bojkotter

Motstånd och kärlek

Upphovsperson: Wester, Anna
Medarbetare: Wester, Anna (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2010
Ämnesord: Bojkotter, Sanktioner, Fredsrörelser, Ickevåld, Israel, Palestina
KAIROS Palestina är ett upprop från kristna palestinska kyrkoledare - en uppmaning till motstånd mot den israeliska ockupationen. De vädjar till omvärlden att reagera i handling. Som metod för motståndet har man valt ickevåld och en av delarna i det är BDS (bojkott, desinvestering och sanktioner mot staten Israel.) KAIROS Palestina har fått stort stöd av lokala kyrkoledare och kyrkor runt om i världen. Det har också fått stöd av muslimer och judar.

Det palestinska civilsamhället har enats kring BDS

Upphovsperson: Wester, Anna
Medarbetare: Wester, Anna (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2010
Ämnesord: Bojkotter, Sanktioner, Israel, Palestina
BNC (The Boycott, Divestment & Sanctions Campaign National Committee) är den organisation som samordnar arbetet med bojkott, desinvestering och sanktioner (BDS) i Palestina. Utgångspunkten för arbetet med BDS är ett upprop som 170 palestinska organisationer enades om och presenterade 2005. Uppropet är en vädjan till omvärlden att stödja palestiniernas ickevåldskamp mot ockupationen och har anammats av en rad organisationer runtom i världen.

"Rättvis är omöjlig om ett folk får frisedel att förtrycka ett annat"

Upphovsperson: Gahrton, Per
Medarbetare: Wester, Anna (foto) | Ormestad, Catrin (foto)
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2010
Ämnesord: Palestinafrågan, Bojkotter, Sanktioner, Israel, Palestina
Per Gahrton hoppas att det internationella samfundet äntligen inser att påtryckningar på Israel är det enda alternativet till nya storkrig i området. Men på den palestinska sidan håller tålamodet på att ta slut. Om inte omvärlden tvingar Israel att verkställa FN-beslut,tillämpa folkrätten och behandla israeliska judar och palestinier lika kommer motståndet att blossa upp igen.

Manifestation i Dalarna för ett fritt Västsahara. Dalarna bojkottar Marocko!

Upphovspersoner: Thunberg, Lena | Lindh, Monica
Medarbetare: Tellander, P-O (foto)
Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Marocko, Afrika, Bojkotter, Ockupationer, Kulturmöte och kulturutbyte, Insamlingar, Utbildning och skola, Manifestationer
Två artiklar.
1. Onsdagen 8 oktober genomfördes årets manifestation för ett ”Fritt Västsahara” med aktiviteter i både Falun och Borlänge. Västsaharakännaren och redaktören Lena Thunberg besökte först Kristinegymnasiet och senare Högskolan Dalarna i Falun, då tillsammans med Aliyen Kentaoui, Polisarios representant i Sverige. Han var tidigare Polisarios representant i den afrikanska organisationen OAU. De berättade till bilder om Västsaharas historia, om förtrycket under Marockos mångåriga ockupation av Västsahara samt om det välorganiserade men påfrestande livet i flyktinglägren i öknen.

2. Den årliga Västsaharadagen i Falun och Borlänge organiserades av femton organisationer. Deltagarna lovade att gå hem till sina organisationer och be dem att stödja en bojkott. Detta beslutade enhälligt på Café Peace and Love i Borlänge en regnig onsdag i oktober 2014 efter förslag från en åhörare : "Vi köper inga varor från Marocko, inga clementiner och inga tomater!"

1. Wisby Tankers fraktar olja till det ockuperade Västsahara. 2. Ge inte mer bränsle åt ockupationen! 3. Svenska politiker ligger i framkant

Upphovsperson: Thunberg, Lena
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Sverige, Transporter, Bojkotter
Tre artiklar som tar upp en ny rapport från Western Sahara Resource Watch som presenterades under Almedalsveckan 2014.

1. Wisby Tankers AB är ledande i en kontroversiell handel: Man förser den ockuperade delen av Västsahara med oljeprodukter.

2. Transportföretaget Wisby Tankers har i tio års tid fraktat diesel och bensin till den ockuperade delen av Västsahara. Därigenom stöder man den marockanska ockupationen,
eftersom den större delen går till militärfordon och till fiskeindustrin och fosfatindustrin, vars produktionsvinster hamnar i marockanska fickor. Detta hävdas i en ny rapport Ge inte bränsle till ockupationen! av WSRW, Western Sahara Resource Watch.

3. – Det finns en politisk enighet i Sverige att man stödjer västsaharierna och fördömer ockupationen Det är något som skiljer ut de nordiska länderna, menar Erik Hagen från WSRW. Frankrike och Spanien skiljer ut sig åt andra hållet.

DGer EU upp sin särskilda ”Kubaståndpunkt”?

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Bojkotter, Imperialism, Spionage och undergrävande verksamheter, Europa, Kuba
Sedan länge har de flesta EU-regeringar velat återuppta normala förbindelser med Kuba, men stoppats av Polen, Tjeckien och Sverige. 1996 beslöt EU att frysa alla kontakter med Kubas regering och myndigheter och stödja de smågrupper USA finansierade för regimskifte på Kuba - mot löfte från USA att inte blockera europeiska företag som handlade med Kuba. EU:s ”utrikesminister” Ashton konstaterar att EU-länderna hamnar i bakvatten nu ”när Kuba öppnas”. Frankrikes utrikesminister var först på plats i Havanna i april för att markera sitt intresse.

Solidaritet i praktiken

Upphovsperson: Bjurman, Kerstin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Handel, Facklig kamp och organisering, Södra Afrika, Internationell solidaritet, Zimbabwe, Kina, Bojkotter
I april 2008, när Zimbabwe förgäves väntade på de officiella valresultaten och våldsrapporterna blev allt fler, kom nyheten att ett kinesiskt fartyg anlänt till den sydafrikanska hamnstaden Durban med en last av bland annat 77 ton vapen till Zimbabwes regering.
Detta spädde ytterligare på oron för att det förlorande regeringspartiet planerade blodiga aktioner mot oppositionen.

Sidor