Sökformulär

Ekonomisk utveckling och tillväxt

Utan mark, utan makt : Kvinnorna utan rätt att fatta beslut när Swedfund investerar i Addax Bioenergy i Sierra Leone

Upphovsperson: Whålin, Malena
Utgivare: Swedwatch | Svenska Kyrkan
Tidskrift/källa: Swedwatch Report
År: 2013
Ämnesord: Sierra Leone, Energi, Bioenergi, ekonomiska förhållanden, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Land, Land acquisition, Kvinnofrågor, Arbetsrätt
Klarar näringslivet att leverera biståndsmål? Swedwatchs granskning av Swedfunds satsning på ett bioenergiprojekt i Sierra Leone visar hur kvinnors rättigheter kommer i kläm när företaget Addax Bioenergy arrenderar mark för sockerrörsodling.

Rapporten ”Utan mark, utan makt” granskar hur ett bioenergiprojekt i Sierra Leone lever upp till svenska och internationella utvecklingsmål. Svenska statens utvecklingsfinansiär Swedfund har investerat 90 miljoner kronor av den totala investeringen på 2,4 miljarder kronor i företaget Addax Bioenergy. Företaget backas även upp av sju andra utvecklingsbanker från olika länder. Företaget odlar sockerrör och ska producera etanol till den europeiska marknaden samt elektricitet till den nationella marknaden i Sierra Leone.

För sin verksamhet arrenderar Addax Bioenergy ett markområde på 44 000 hektar av lokalbefolkningen i 92 byar i norra Sierra Leone. De självförsörjande bönderna får 55 kronor per hektar och år i arrende.

Trots att Addax Bioenergy har ett ambitiöst hållbarhetsarbete visar Swedwatchs granskning att det finns stora utmaningar i projektet. Att investera i ett storskaligt jordbruk i ett fattigt postkonfliktland som Sierra Leone ställer krav på breddade perspektiv, långsiktighet och - kanske framför allt - lokalbefolkningens inkludering och involvering. Swedwatchs studie visar att kvinnor har begränsade möjligheter att dra nytta av projektet. De får inte äga mark enligt de lokala traditionerna. Det är i stor utsträckning kvinnorna som brukat och rört sig på marken men de har haft mycket begränsat inflytande i förhandlingarna och får sällan del av arrendet. De berörs i hög grad av projektet men har av på grund av sin underordnade ställning sämre tillgång till information och klagomålsmekanismer och sämre chanser till arbete än männen.

Kvinnor behöver ges fler möjligheter att dels delta i avtalsprocessen, dels dra nytta av projektet. Löpande kommunikation med lokalbefolkningen bör förbättras och utgå ifrån lokala behov, språk och traditioner så att ett meningsfullt deltagande möjliggörs.

Marken ska enligt avtalen arrenderas i 50 år framöver och bioenergiprojektet är ännu bara inne på sitt tredje år. Förväntningarna på de utvecklingseffekter det ska ge är höga både bland investerare och lokalbefolkning. Swedwatchs fältstudie har visat att det finns allvarliga risker att projektet inverkar negativt på människorättssituationen i de berörda byarna. Om projektet ska generera en tillväxt som kommer lokalbefolkningen till godo och stärker hela Sierra Leone så bör projektet i högre grad utgå ifrån deras behov. Idag saknar lokalbefolkningen korrekt information eller förståelse för projektet och många har arrenderat ut sin mark för att de upplever att de blivit lovade arbete.

I de byar som Swedwatch besökt råder stor besvikelse över att inte fler har fått jobb och att säsongsanställningarna skapar stor osäkerhet. Upplevelsen av svikna löften har lett till en spänd situation mellan företaget och lokalbefolkningen som var tydlig under Swedwatchs besök och som visade sig i en protest mot företaget som riskerade att bli våldsam.

Vad är normalt?

Upphovspersoner: Ravsberg, Fernando | TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Ekonomisk utveckling och tillväxt, Övriga sociala frågor, Kuba
I en debatt i Havanna hörde jag många önska att Kuba skulle bli ett ”normalt land”: tillgång till internet, tillräcklig lön och råd att resa utomlands. Men om Kuba verkligen skulle uppnå det, skulle det inte bli ”normalt”, utan ett undantag i en världsdel som ståtar med att vara ojämlikast i världen. Där är normalitet inte alla får löner att leva på, internet och utlandsresor. Normalitet är barnarbete, gatubarn, miljoner i eländesslum, extremt våld etc. Att utvecklas tillsammans utan att förlora det som hittills uppnåtts kan bara uppnås genom att bygga ett ”annorlunda land”.

”Orimligt att svenska företag tvingas delta i Kubas förtryck”

Upphovspersoner: Björklund, Eva | TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Opinionsbildning, Politiska taktiker och strategier, Spionage och undergrävande verksamheter, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Sverige, Kuba
Det var rubriken på en artikel i Veckans Affärer om villkoren för utländska företag på Kuba, av Erik Jennische (f.d Folkpartiets Silc) och en kollega. Den byggde på falska uppgifter så Bertil Egerö tyckte att enn sakkunnig granskning behövdes inte bara för företag med intresse för Kuba, utan även de båda författarnas organisation. Han fick en artikel publicerad i Veckans Affärer om ett spännande land med högt kvalificerad arbetskraft, i spänningsfältet mellan Nord- och Sydamerika, som likt ett mirakel öppnar för marknadsrelationer. Dock med siktet ställt på en annan utveckling än den Kina eller Vietnam gått.”

Alba 10 år

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Socialpolitik, Antiimperialism, Politiska taktiker och strategier, Internationell solidaritet, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Handelsavtal, Latinamerika, Kuba, Venezuela
ALBA har flera organisationsnivåer och projekt. ALBA hade sitt ursprung i de sociala rörelser som växte fram i kampen mot USAs annekteringsprojekt, Alca/FTTA.. De finns med i Alba i de Sociala rörelsernas råd, men också Albas Kvinnoråd m fl. Det finns också ett Alba Cultural, som ska värna de latinamerikanska och karibiska folkens kultur och identitet. Och två ursprungligen kubanska projekt som haft särskilt stor betydelse för Albaländernas framsteg och folkliga förankring. Det är alfabetiseringsprojektet Yo sí puedo – Jag kan visst, och synprojektet Misión Milagro – Mirakeluppdraget.

Alba 10 års-jubilerar Bolivarianska Alliansen för Vårt Amerika

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Socialpolitik, Antiimperialism, Politiska taktiker och strategier, Internationell solidaritet, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Handelsavtal, Latinamerika, Kuba, Venezuela
Den 14 december 2004, med Hugo Chavez på statsbesök på Kuba, grundades ALBA. Han kom direkt från Bushregimens ”Amerikatoppmöte” i Quebec för det s k frihandelsavtal som skulle utsträcka USAs välde. Fidel Castro var inte inbjuden, och Hugo Chavez var den enda som motsatte sig USAs planer. Det omfattande samarbetsavtal som de två presidenterna undertecknade, lade grunden för Alba. Med detta bolivarianska samarbetsprojekt för social, ekonomisk och kulturell utveckling förändrades Latinamerikas politiska karta. Efter bildandet 2004 anslöt sig Bolivia, Nicaragua, Ecuador med flera och ALBA har drivit på hela Latinamerikas och Karibiens samgående i Celac.

Kuba i förändring: 5:e gången gillt?

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Socialism, Marknads-, plan- och blandekonomi, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Ekonomiska kriser, Historia, Kuba
Den kubanska är en socialistisk revolution för nationell befrielse som sökt sin egen ekonomiska och sociala modell i en fientlig omvärld. Modellen har reviderats flera gånger för att klara av alla utmaningar och rätta till de problem som uppstått i föregående modell. Kubanerna är ett förändringsvant folk alltifrån den första och största samhällsomvandlingen, från kapitalism till socialism på 60-talet till den femte, pågående förändringen med öppning för kooperativ och privata småföretag. Allt under trycket av USAs ekonomiska krigföring, som kostat Kuba omkring 20 miljarder US$ per år i fast penningvärde, utan den skulle Kuba gott och väl kunnat uppnå en levnadsstandard motsvarande Västeuropas.

Lärdomar av Östtimors misslyckande?

Upphovsperson: Pollák, Tommy
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2014
Ämnesord: Ekonomisk politik, Östtimor, Ekonomisk utveckling och tillväxt
I den indonesiska, engelskspråkiga tidningen Jakarta Globe skriver Loro Horta, som varit FN:s projektledare för reformeringen av säkerhetssektorn och rådgivare till utrikesministern, den 23 maj om Xanana Gusmãos ansvar för Östtimors "misslyckande". Det är en ganska mörk bild Loro Horta målar upp.

Främja utländska investeringar Ny lag

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Ekonomisk utveckling och tillväxt, Investeringar, Kuba
Syftet med den nya lagen som antogs 29 mars är att få in mer utländskt kapital för att utveckla jordbruk och industri, öka exporten, ersätta importen, få tillgång till ny teknologi, få fart på den inhemska ekonomin, hållbar utveckling med mera. Hittills finns omkring 200 samriskföretag enligt den investeringslag som antogs 1995 men som anses var för begränsande och byråkratisk. Lagförslaget har varit ute på remiss ett par månader och diskuterats länsvis med respektive grupp ledamöter i nationalförsamlingen och även i läns- och kommunförsamlingarna. Så det var väl förankrat.

Sidor