Sökformulär

Teater och scenkonst

Den tomma stolen

Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Mänskliga rättigheter, Ockupationer, Marocko, Afrika, Teater och scenkonst, Kulturföreningar och kulturinstitutioner, Politiska fångar
Den 13 november i Umeå under MRdagarna delade kulturminister Alice Bah Kuhnke ut Per Angerpriset till den nepalesiska människorättsaktivisten Rita Mahato. Samtidigt hade jäsen Den tomma stolen premiär som bygger på berättelser av och om de tidigare 10 pristagare som fått detta den svenska regeringens människorättspris. Pjäsen regisseras av Hedda Krausz Sjögren. En av de tio pristagarna är västsahariern Brahim Dahane, som fick utmärkelsen 2009 för att han ”i konflkten mellan Marocko och Polisario rörande Västsahara uthålligt med fredliga medel och personligt mod riskerat sitt liv i kampen för mänskliga rättigheter.” Brahim kunde inte själv hämta sitt pris, eftersom han åter satt fängslad och hotades av dödsstraff anklagad för att ha hotat Marockos territoriella integritet.

Fröken Julie i Moçambique

Upphovspersoner: Sävström, Johan | Santimano, Sergio (foto)
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Teater och scenkonst, Mocambique, Kultur
Strindbergs 121 år gamla drama Fröken Julie spelades några veckor på Teatro Avenida i Maputo i regi av Henning Mankell. För att anpassa pjäsen till ett nutida Moçambique skrevs vissa delar om. Bland annat är fröken Julies pappa minister istället för greve, betjänten Jean heter här Carlisto och är ministerns chaufför.

Sergio Corrieri har dött

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Antiimperialism, Kuba, Teater och scenkonst, Latinamerika
Han blev internationellt känd 1968 som stjärnan i den kubanska succéfilmen ”Minnen från underutvecklingen”. I slutet av 60-talet startade han Teatro Escambray. Det blev födelsen av Kubas ”Nya teater” som kopplade samman social forskning och teater och deltagande gestaltning med skådespelare och amatörer. 1990 tog han på sig ordförandeskapet för Kubas Institut för Vänskap med Folken.

Om psykologisk krigföring: "November" på Teatro D´Subito

Upphovspersoner: Fuller, Mike | Björklund, Eva (övers.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, Teater och scenkonst
Dramatikern Edgar Estaco förklarade att hans pjäs handlar om hur USA ”hotar oss psykologiskt” vilket enligt psykoanalytikern Stephen Soldz från Boston har djupgående effekter, särskilt när skräcken ingjuts av ”världens största supermakt”. Inför Teatro D’Subitos uppsättning av hans verk ”November” talade Estaco om det stadium av ständig beredskap som ligger under det svartsjukedrama som spelas upp på Llaurado-teatern i Havanna, regisserad av Pedro Vera..”

Resa sig, släppa taget och gå vidare

Upphovspersoner: Strömberg Pamp, Anna | Coundyzer (foto), Ruphin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2006
Ämnesord: Sverige, Teater och scenkonst, Sydafrika
"I kärlek är människor som två
pusselbitar", säger Denise Newman i början på en himlastormande kärlekshistoria mellan två grannar i det nya Sydafrika.
Baxter Theatre från Kapstaden gästade nyligen Göteborg och Uppsala med uppsättningen ”Hear and now” av Lara Foot Newton och Lionel Newton.

Sidor