Sökformulär

Fängelser, fångar och kriminalvård

Politisk fånge död

Utgivare: Föreningen Västsahara
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2014
Ämnesord: Västsahara, Afrika, Politiska fångar, Fängelser, fångar och kriminalvård, Tortyr, Upplopp, Död, Människorättsaktivist, Mänskliga rättigheter
Den västsahariska politiske fången och människorättsaktivisten Hasena Elwali Aleya avled på militärsjukhuset i Dakhla i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara den 28 september 2014 i sviterna av tortyr, misshandel och bristande vård. Hasena Elwali Aleya var dömd till tre års fängelse 2012 efter upplopp i Dakhla 2011. Han var medlem i den förbjudna organisationen Västsahariska föreningen mot tortyr.

Emmypris till filmen Frihet bakom galler

Upphovsperson: da Costa Bengtsson, Carla
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2014
Ämnesord: Bildkonst och film, Afghanistan, Fängelser, fångar och kriminalvård
Den svenska dokumentärfilmen ”Frihet bakom galler” vann en internationell Emmy för bästa dokumentär 2014, ett av världens finaste tv-priser. Filmen handlar om ett kvinnofängelse i Afghanistan, där de allra flesta intagna är dömda för att ha rymt från sina hem.

Utländska journalister på fängelsebesök

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Fängelser, fångar och kriminalvård, Kuba
Medan en långvarig hungerstrejk pågick på USA:s tortyrläger på Guantanamobasen besökte en grupp utländska medier som AP och BBC kubanska fängelser. Kuba har ca 500 intagna per 100.000 invånare, en ganska normal siffra i Karibien där fångantalet är relativt högt. Ännu högre är det i USA med flest fångar per capita i världen, drygt 700 per 100.000. De materiella villkoren är knappa på Kuba, men där bedrivs en framgångsrik rehabilitering bland annat med möjligheter till avlönat arbete och fortbildning.

Intervju med Silvio Rodríguez

Upphovspersoner: García, Fernando | Medina, José Angel (foto) | Björklund, Eva (övers.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Nationella befrielsekamper, Revolutioner, Karibien, Kultur, Fängelser, fångar och kriminalvård
Intervjun handlar om kulturarbetarturnén på fängelserna, om fängelsevillkoren, kulturens villkor, om vad som behöver förändras på Kuba, och om det har varit värt besväret att delta i den 50-åriga kampen, varpå Silvio Rodríguez svarar: - Många människor går genom livet utan att finna någon mening, något vettigt sammanhang att leva för. Att vara troget barn av ett folk som det kubanska är det bästa liv man kan ha. Det har varit ett privilegium för mig och för många i min generation. Revolutionens 50 år har kanske inte varit idealiska men klart tillfredsställande.

Ljusglimt för De Fem

Upphovsperson: Widén, Tomas
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2007
Ämnesord: Kuba, Internationell solidaritet, USA, Övrigt juridik, Spionage och undergrävande verksamheter, Fängelser, fångar och kriminalvård
Den 9 augusti i år rev appellationsdomstolen i Atlanta upp det beslut som samma domstol i enighet hade fattat på dagen ett år tidigare. Då, den 9 augusti 2005, blev beslutet att domarna från december 2001 mot Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernandéz, Ramón Labañino och René González upphävdes, och att en ny rättegång måste hållas på annan ort än Miami. Den fråga som domstolen tog ställning till, bland de punkter som försvaret överklagat, var just frågan om platsen för rättegången. Det enhälliga utslaget blev att rättegången inte varit rättvis, på grund av att den ägde rum i Miami, och att en rättegång mot kubaner som arbetat för den kubanska regeringen, på grund av den hotfulla politiska stämningen i staden, inte kan förläggas till Miami. Domen var på 93 sidor, och den ådrog sig, på grund av sin grundlighet, berömmande kommentarer från många jurister.

Cyniskt justitiemord i Atlanta. De 5, politiska fångar i USA

Upphovsperson: Widén, Tomas
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, USA, Övrigt juridik, Imperialism, Fängelser, fångar och kriminalvård
Omedelbart efter att De 5 kubanska politiska fångarna i USA gripits i Miami i september 1998 och satts i isoleringsceller började högerextrema kretsar, medier och FBI leta efter sätt att knyta någon av dem till Kubas nedskjutning i februari 1996 av två cessnaplan över kubanskt territorialvatten. Rättegången mot dem blev ett justitiemord, och appellationsdomstolen i Atlanta beordrade ny rättegång. Justitiedepartementet tvingade fram en ny prövning och appellationsdomstolen ändrade sig. Den rättsliga skandalen växer, liksom också protesterna och solidaritetsrörelsen som kräver frihet för De 5.

Sidor