Sökformulär

Legosoldater, paramilitärer och privata arméer

Afghanska krigsherrar försöker att putsa upp sin image

Upphovspersoner: Sarwar, Mustafa | Takal, Ahmad
Medarbetare: da Costa bengtsson, Carla
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2015
Ämnesord: Afghanistan, Krig, Politiker, Political power, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer
Afghanska krigsherrar försöker att putsa upp sin image.
Kritiker delar inte deras uppfattningar om hur mycket de egentligen har förändrats sedan 1990-talet, då hundratusentals civila föll offer för krigsherrarnas inbördes strider.

Må den verklige terroristen stå upp, tack

Upphovsperson: Wilkerson, Lawrence
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Terrorism, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Kuba, USA
”Härom kvällen såg jag filmen på West End Cinema i Washington och blev starkt drabbad, elektrifierad.” Så skriver f .d utrikesminister Colin Powells f.d stabschef, överste Lawrence Wilkerson i sin recension. ”Mest omskakande blir skildringen av detta pågående, olagliga krig (som USA bedriver mot Kuba) då det knyts till De 5 Kubanerna (..) Tydligt påvisat och fylligt dokumenterat är att USA sponsrar terrorism.

Operation Pluto Bokrecension

Upphovsperson: Björkman, Torbjörn
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Imperialism, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Litteratur, Politisk historia, Kuba, USA
En bra bok om invasionen av Grisbukten. Dansk-Cubansk Forening har gett ut den till 50-årsminnet av invasionen i Grisbukten 1961.”Operation Pluto” var namnet på CIA:s angrepp på Kuba. På tre dygn krossades USA:s invasion med 1 500 man med tillgång till USA:s bombflyg. Kuba tog över 1100 fångar. Den revolutionära regimen blev den store segraren. Denna lilla bok är en trevlig sammanfattning av USA:s första militära nederlag i Latinamerika och väl värd att läsa.

Bomberna föll men Kuba stod bi USAs Grisbuktsinvasion 17.4 1961

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Imperialism, Terrorism, Utländsk truppnärvaro, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Spionage och undergrävande verksamheter, Information, kommunikation och media, Kuba, USA
Det började med att USA den 15 april 1961 bombade ut vad de trodde var hela Kubas flygvapen. Men några plan och piloter överlevde och kunde slå ut 3 av USA landstignings- och vapenlastfartyg i invasionens början den 17 april. Det tog två dagar innan den invasionsstyrka som ändå hunnit ta sig i land var utslagen och kubanerna stod som segrare den 19 april. CIA placerade sina versioner av invasionen direkt hos de internationella nyhetsbyråerna för att kontrollera den internationella opinionen, men sanningen fick den gången övertaget i FNs generalförsamling.

Privata militärtjänster sätter klorna i Haiti

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Utländsk truppnärvaro, Haiti, USA, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Imperialism
En paraplyorganisation för militära- och logistikföretag, International Peace Operations Association (IPOA) samlar ”ledande företrädare för privata konsulter och investerare” för ”insatser” i Haiti. IPOA ”legoknektarnas handelskammare”, satte upp en hemsida för ”Stöd till Haiti efter jordbävningen” med erbjudanden om livvakter åt ”kunder inom media, konsultföretag och hälsovård.” Nyckelfrågan på Miami-mötet var att ”sammanföra regeringar med privata leverantörer”. ”Ur ett inkomstperspektiv erbjuder dessa händelser underbara möjligheter.”

Läkaren som blev ”Samhällets fiende nr 1”

Upphovspersoner: Huish, Robert | Johansson, Oscar (övers.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Internationell solidaritet, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Mänskliga rättigheter, Honduras, Utbildning och skola
Luther Castillo tillhör de många tusen fattiga latinamerikaner som fått gratis utbildning på Kuba. Han är honduranska guaranifolkets första läkare och byggde upp deras första läkarmottagning någonsin. Före kuppen var han chef för internationellt samarbete på Honduras utrikesministerium. Efter kuppen stängdes läkarmottagningen, Castillo morhotades och förföljdes som samhällets värsta fiende. Kuppsoldaterna gav sig också på alla studenter från Latinamerikanska Läkarhögskolan – ELAM - på Kuba, som erbjöd vård till skadade demonstranter.

Om exilkubansk terror: telefonintervju med Gerardo Hernández

Upphovsperson: Landau, Saul
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, USA, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Spionage och undergrävande verksamheter, Politiska fångar
Saul Landau gjorde den 1 april en telefonintervju med Gerardo Hernández i hans fängelse. Han ledde De 5 kubanerna som i Miami infiltrerade terrorgrupper för att förhindra angrepp mot turistanläggningar på Kuba. Gerardo berättar varför han ställde upp på detta uppdrag att skydda Kuba mot terrorangreppen från USA, vilka terrorgrupperna var, hur infiltrationen gick till, och hur det var att leva i Miami jämfört med Havanna. Intervjun publiceras samtidigt som USAs högsta domstol vägrar att undanröja det justitiemord som dömde De 5 till flera livstidsstraff för att ha bekämpat terrorism, samtidigt som de som utfört terrordåd går fria och hyllas som hjältar i Miami.

Krigets aktörer: SAKs generalsekreterare om Nato, Isaf, USA och talibanerna

Upphovsperson: Kristiansson, Bengt
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2006
Ämnesord: Afghanistan, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Religiösa sekter och fundamentalism, Krig, Militärer, Väpnade motståndskamper
Ett brutalt krig pågår i de södra och sydöstra delarna av Afghanistan. Strider blossar upp lite varstans, också i norra och västra delarna, och har gjort så under ganska lång tid. Främmande trupper finns i landet, en nationell armé är un-
der återuppbyggnad om än i blygsam utsträckning, ett välorganiserat uppror pågår, grannländerna agerar och hela återuppbyggnadsprojektet efter talibanernas fall skakar i grunden.
Säkerheten för medborgare och biståndsarbetare är usel, också
utanför krigszonerna.

Mänskliga rättigheter i norra och centrala Afghanistan

Upphovsperson: Almqvist, Börje
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2006
Ämnesord: Prostitution, Afghanistan, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Mänskliga rättigheter
Människorättssituationen i norra och centrala Afghanistan har märkbart förbättrats, men fortfarande finns stora problem och alltjämt hör brott mot de mänskliga rättigheterna till vardagen i delar av landet. Framförallt i det offentliga livet noteras framsteg. Befolkningen utsätts inte längre för samma utbredda förtryck, utnyttjande och maktmissbruk från mäktiga krigsherrar, kommendanter och polis.

Sidor