Sökformulär

Utländsk truppnärvaro

Film om ”Balibo five”

Upphovsperson: Jonsson, Gabriel
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2012
Ämnesord: Krig, Våld och konflikter, Nationella befrielsekamper, Ockupationer, Utländsk truppnärvaro, Indonesien, Östtimor, Australien
Temat är de mycket omtalade morden den 16
oktober 1975 på journalisterna Greg Shackleton och
Tony Stewart från Australien, nyzeeländaren Gary
Cunningham samt britterna Brian Peters och Malcolm
Rennie som hade rest till Östtimor för att rapportera om
Indonesiens aggressionspolitik.

Bomberna föll men Kuba stod bi USAs Grisbuktsinvasion 17.4 1961

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Imperialism, Terrorism, Utländsk truppnärvaro, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Spionage och undergrävande verksamheter, Information, kommunikation och media, Kuba, USA
Det började med att USA den 15 april 1961 bombade ut vad de trodde var hela Kubas flygvapen. Men några plan och piloter överlevde och kunde slå ut 3 av USA landstignings- och vapenlastfartyg i invasionens början den 17 april. Det tog två dagar innan den invasionsstyrka som ändå hunnit ta sig i land var utslagen och kubanerna stod som segrare den 19 april. CIA placerade sina versioner av invasionen direkt hos de internationella nyhetsbyråerna för att kontrollera den internationella opinionen, men sanningen fick den gången övertaget i FNs generalförsamling.

USA förbereder för krig

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Utländsk truppnärvaro, Latinamerika, USA, Militärer, Imperialism
Varför behöver USA sju nya militärbaser i Colombia? Eva Golinger svarar att det inte handlar om kamp mot knarkhandel och terrorism utan som US Air Force avslöjade om att bekämpa ”det ständiga hotet från USA-fientliga regeringar i området”. Det är en direkt hänvisning till Venezuelas regering, och troligen också Bolivias, kanske också Ecuadors. Golinger konstaterar att Obama inte ändrar utan fortsätter Bush-regimens aggressionspolitik: ”det är inte partipolitik utan imperiepolitik.”

Privata militärtjänster sätter klorna i Haiti

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Utländsk truppnärvaro, Haiti, USA, Legosoldater, paramilitärer och privata arméer, Imperialism
En paraplyorganisation för militära- och logistikföretag, International Peace Operations Association (IPOA) samlar ”ledande företrädare för privata konsulter och investerare” för ”insatser” i Haiti. IPOA ”legoknektarnas handelskammare”, satte upp en hemsida för ”Stöd till Haiti efter jordbävningen” med erbjudanden om livvakter åt ”kunder inom media, konsultföretag och hälsovård.” Nyckelfrågan på Miami-mötet var att ”sammanföra regeringar med privata leverantörer”. ”Ur ett inkomstperspektiv erbjuder dessa händelser underbara möjligheter.”

Haiti kidnappat

Upphovspersoner: Pilger, John | Tiroler, Zoltan (övers. och red.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Haiti, Utländsk truppnärvaro, USA, Imperialism
John Pilger beskriver hur Haiti efter jordbävningen än en gång kidnappas av USA. ”Stölden har varit snabb och grym. … Det är den råa styrkan som härskar när USA lägger en flottblockad kring Haiti och skickar 13.000 marinsoldater, specialtrupper och legoknektar. Ingen av dem har någon utbildning i räddningsinsatser.”

FN-mandatet i Östtimor förlängs

Upphovsperson: Jonsson, Gabriel
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2010
Ämnesord: Utländsk truppnärvaro, Östtimor, Politiska institutioner, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Internationellt bistånd
FN:s säkerhetsråd förlängde i februari 2010 mandatet för UNMIT med ett år till den 26 februari 2011.
Artikeln refererar generalsekreterarens rapport till säkerhetsrådet och NGO-kommentarer till denna.

Exilkubaner i Honduras

Upphovspersoner: Garcia Iturbe, Néstor | Suazo Emanuelsson, Mirian (foto)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Korruption, Imperialism, Spionage och undergrävande verksamheter, Utländsk truppnärvaro, USA, Opinionsbildning, Honduras
När der gäller militärkuppen i Honduras 28 juni, finns inga skäl att förvånas över det stora antalet exilkubaner kopplade till Miamimaffian som var inblandade och har ställt upp för att tillsammans med USAs extremhöger i Pentagon och CIA till varje pris förhindra Zelayaregeringen att ta ett enda steg till åt vänster, för det skulle vara ”en fara för USAs nationella säkerhet”. Det snabbaste och effektivaste sättet var en statskupp. Antalet ledande namn bland exilkubansk extremhöger förskräcker.

Somalia i skuggan av piratjakten

Upphovsperson: Bellander, Magnus
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Utländsk truppnärvaro, Internationellt bistånd, Krig, Somalia
Omvärlden skickar gärna soldater till kampen mot piraterna utanför Somalia. När det gäller fredsstyrkor till det krigshärjade landet är det tvärtom. I huvudstaden Mogadishu saknar Afrikanska Unionens insats fortfarande hälften av de soldater som skulle ha varit på plats för två år sedan.

Machiavellis strategi: Fidel Castros krönika

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, Utländsk truppnärvaro, USA, Ryssland
I en krönika den 24 juli med rubriken ” Machiavellis strategi” kommenterade Fidel Castro ryktena om militärt samarbete med Ryssland med att ”Raúl gjorde helt rätt i att iaktta värdig tystnad” och att Kuba inte behöver inte komma med några förklaringar. Det tog Hugo Chavez upp i sitt brev den 26 juli, årsdagen av anfallet på Moncada-kasernen fokuserar Hugo Chavez på det som är mest brännande aktuellt:
”Du gör alldeles klart att ett nytt försök till angrepp på Kuba håller på att ta form. Inte bara Kuba, utan också Venezuela står i skottlinjen.” Han konstaterar att det behövs, som Fidel säger, nerver av stål när ”det aggressiva och halsstarriga USA en gång inte bara är ute efter att inringa Ryssland, utan också kväsa alla oss som dristar oss att höja våra röster i dessa folkmordstider.”

Sidor