Sökformulär

Dans

Balettbesök med Kubabrigad

Upphovspersoner: Högberg, Ronny | Hedlund, Daniel
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Internationell solidaritet, Jordbruk, Dans, Sverige, Kuba
I år hade José Marti-brigaden 89 deltagare från 17 europeiska länder, varav vi 2 från Sverige. Under några dagar delade vi lägret med en brigad från Puerto Rico och Venceremos-brigaden från USA. De reste med flyg från Kanada och trotsade reseförbudet för USA-medborgare att besöka Kuba och riskerar dryga bötesstraff i USA. Arbetet är ett enkelt men viktigt jordbruksarbete som kräver mycket folk. Men i brigadvistelsen ingår även studiebesök, föredrag, och kulturella aktiviteter som besöket på Nationalbaletten.

Möte mellan olika världar

Upphovsperson: Halmin, Märit
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Exploatering av arbete, Klassrelaterade frågor, Dans, Kulturmöte och kulturutbyte, Sverige, Kuba
Från det mörka och kyliga Sverige, begav sig i januari en grupp svenskar till Santiago de Cuba för att lära sig att dansa salsa. Mycket hände under dessa två veckor, sådant som var att förvänta. Trevande kontakter mellan kubanska dansare och svenska amatörer förbyttes till hjärtlig samvaro och gemensamma referensramar. Men bakom detta kulturmöte skedde också mycket annat som är svårare att sätta ord på: subtila normförskjutningar, ändrade beteenden och förvirrande känsloupplevelser.

Med kroppen som verktyg

Upphovsperson: Petersson Kero, Suzanna
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2010
Ämnesord: Afrika, Burkina Faso, Zimbabwe, Kultur, Bildkonst och film, Dans
Hon är inte härifrån, är den tanke som far genom mitt huvud när jag ser Nora Chipaumire för första gången. Mötet är oväntat. Fotografen Klara och jag står vid Place de la Nation i Ouagadougou, Burkina Fasos huvudstad, och väntar på dansläraren, Solo. När han till sist kommer är han inte ensam.

Kulturnyheter

Upphovspersoner: Björklund, Eva | Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Dans, Kuba, Sverige, USA, Musik
Blockaden består, men Obama följer Bill Clintons recept med en liten öppning i den kulturella blockaden. Bland annat kunde Omara Portuondo uppträda i USA, första gången sedan Bush stängde dörren 2004. Och ta emot en Grammy till råga på allt. Och den lilla öppningen går även i andra riktningen. Den 20 december gav USAs Kool and the Gang en stor konsert på Antiimperialistiska scenen mitt för USA intressekontor vid Malecon i Havanna.
Ett annat kulturutbyte kom från Sverige med Mats Eks gästspel. Han sätter upp en av sina baletter på Kuba. Därefter fortsätter Ek och kubanerna till Storbritannien och Spanien.

Njutbart besök: the Royal Ballet i Havanna

Upphovspersoner: Echarry, Irina | Jaksjö, Eva (övers.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Dans, Storbritannien, Kulturmöte och kulturutbyte
När Londons ”Royal Ballet” gästspelade på Garcia Lorca teatern i Havanna direktsändes föreställningen också och kunde ses på improviserade filmdukar stöttade av gamla lastbilar vid Capitoleums trappor. Där började folk samlas runt halv åtta på kvällen för att hitta en bekväm plats och kunna avnjuta denna unika föreställning.

Utan att se sig om: kubansk stjärndansare hos The Royal Ballet

Upphovsperson: Jaksjö, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Dans, Kulturhistoria, Storbritannien
I samband med att Londons ”Royal Ballet” gästspelade i Havanna släpptes också den kubanske stjärndansaren Carlos Acostas självbiografi på Kuba. Det började i en överbefolkad, sliten bostad i Gamla Havanna: fattigdomen, breakdans, skolk, snatteri och så en händelse som förändrade allt. Han kom in på balettskolan.

Balettskola i Vedado

Upphovsperson: Artén, Anna
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Dans, Kuba, Kulturell identitet och gemenskap, Utbildning och skola
I Vedado i Havanna ligger balettskolan för grundskolenivå - Escuela Elemental de Ballet ”Alejo Carpentier”. Jag besöker den med en grupp bönder från Skara som har hört talas om den höga kvaliteten på kubanska baletten.
Skolan grundades 26 januari 1961. De första eleverna utexaminerades 1965. Det är en 5-årig yrkesförberedande grundskola för elever 9-14 år. De utbildas både i dans och skolämnen. Utbildningen är helt gratis (gäller också danskläder och skor) och alla elever garanteras arbete eller plats på gymnasiet när de går ut. Upptagningsområde är Havannalänet. Det finns balettskolor alla 14 län, utom 3.

Sidor