Sökformulär

Konsthantverk

Pelikanerna är tillbaka i Havannabukten

Upphovsperson: Edqvist, Lars
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Konsthantverk, Vatten, Miljö och ekologi, Miljöföroreningar, Kuba
Pelikanerna är tillbaka i Havannabukten. Där finns åter fisk att äta sedan syrehalten i bukten har stigit. Arbetet med att rena Havannabukten började 1998 och omfattar alla kringliggande kommuner och deras utsläpp. 103 föroreningskällor har identifierats och bearbetats och givit. Detta har lett till att föroreningarna totalt har minskat med 58 procent. Men det finns fortfarande mycket att göra. I arbetet ingår också en rad grannskapsprojekt för att få med allmänheten i arbetet.

Alternativ till privatisering

Upphovsperson: Cameron, Marce
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Småföretagare, Konsthantverk, Kuba
Kuba gick längre än de flesta när alla småföretag, utom bönderna, nationaliserades 1968. I stället för att stegvis socialisera marknaden avskaffades den i ett enda svep. Men som historien visat blev det kontraproduktivt i långa loppet. För att komma ur krisen när all handel med sovjetblocket försvann öppnades landet för internationell turism och egenföretagande som närde en växande korruption. Nu vidgas den icke statliga sektorn samtidigt som den regleras och beskattas, och korruptionen bekämpas.

Modehyllning till Havanna Min kubanska mormor

Upphovsperson: Sundberg, Freja
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Bildkonst och film, Konsthantverk, Sverige, Kuba
Freja Sundberg har studerat modedesign på textilhögskolan i Borås. Hon reste till Kuba 2008 och valde sedan att kalla sin examenskollektion ”Mi abuela cubana”, som en hyllning till Kuba och Havanna. Den visades i Borås i maj, ock kommer till Berns i augusti. I pressmeddelandet beskrev hon sin kollektion som en respektfull hyllning till staden Havanna och dess arbetarklass med rötter i dans, rytm och religion. Hon har haft tillgång till Anders Risings fantastiska bilder av Havanna för kollektionens digitaltryck.

Mycket på gång i grannskapet

Upphovsperson: Ekström, Örjan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Sociala och politiska aktivister, Städer, Kulturföreningar och kulturinstitutioner, Konsthantverk, Kuba
Grannskapets folkkulturella utvecklingscentrum har plats för teatergrupper, språkkurser, AA-möten, hantverkskurser, konstkurser, föredrag med mera. I kommundelsnämnden som ansvarar för verksamheten ingår dels områdets kommunfullmäktigeledamöter, dels representanter folkrörelserna som kvinnoförbundet kvarterskommittéerna, facket och elev- och studentförbunden m fl. När jag var där en söndag uppträdde området seniorkör och i pausen visade ungdomar kläder som de sytt upp.