Sökformulär

Statskupper

Slaget om Latinamerika: Andra ronden

Upphovspersoner: Eva Björklund |
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2018
Ämnesord: Kuba, USA, Imperialism, Omstörtande verksamhet, Utländsk Inblandning, Statskupper, Folkrättsbrott
1961 misslyckades USA med att invadera Kuba, men fortsatte med ekonomisk blockad, biologisk krigföring, terroristaktioner mot fartyg, flygplan, ambassader, installationer av olika slag. Latinamerika måste förbli ”USAs bakgård”, grundval för USAs expansion i världen. Med Hugo Chávez valseger 1998 i Venezuela inleddes ett nytt skede. När Obama tillträdde 2009 hade vänsterregeringar makten i största delen av Latinamerika. Obama inledde 2009 med militärkupp i Honduras och när Trump tillträdde hade Obama fått tillbaka USA-lydiga regeringar i de flesta länder. Återstod att knäcka Venezuela.

USA är inte berett att ge upp Latinamerika

Upphovspersoner: Patricio Montesinos | Angel Guerra
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Imperialism, Mediemakt, Statskupper, Undergrävande verksamhet
USA har förlorat mark i Latinamerika och försöker återvinna den med alla medel: ”mjuka, lågintensiva eller våldsamma kupper”. Först kuppen mot Chávez 2002-03. 2008 aktiverades Fjärde flottan för att patrullera Sydamerika och samma år kuppförsök i Bolivia, 2009 statskupper i Honduras och Paraguay, 2010 kuppförsök Ecuador. Destabiliseringen intensifieras i Venezuela, Brasilien, Ecuador, El Salvador, Argentina. De borgerliga partiernas chanser att vinna val är små. Men de äger mediemakten, den pressfrihet som är deras för att ljuga, baktala, uppvigla. Dock är det folkliga stödet är fortfarande starkt.

Visning av “The Act of Killing”

Upphovsperson: Jonsson, Gabriel
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2014
Ämnesord: Våld och konflikter, Statskupper, Politiska grymheter, Indonesien, Bildkonst och film, Politisk historia
Stockholms FN-förenings ungdomssektion visade den 10 april på Stockholms universitet dokumentären ”The Act of Killing” som, så vitt mig bekant, är den första som gjorts om massakrerna i Indonesien 1965-1966 som krävde 0,5-1 miljon människoliv (högre siffror anges ibland). Visningen drog en stor publik, varav 10-15 indoneser. Filmens huvudpersoner är Anwar Congo och Herman Koto som båda stolt talar om hur de mördade och torterade människor. Tidsandan speglas väl, bl.a. då
Anwar Congo om sina handlingar säger: ”I had to do it.” Filmen ger en god uppfattning om händelserna 1965-1966, men två timmar och fyrtio minuter är all-
deles för långt: budskapet hade ändå kommit fram tyd-
ligt (filmen hade kortats ned 23 minuter).

Boken Svarta nejlikan

Upphovsperson: Tiroler, Gabor
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Statskupper, Civil olydnad, Sverige, Mänskliga rättigheter, Politiska fångar, Chile, Kuba
Den handlar om den svenske ambassadören Harald Edelstam som nu också uppmärksammas i samband med 40-årsdagen av militärkuppen i Chile 11 september 1973. Där spelade Edelstam en avgörande roll för att rädda tusentals liv. Efter sina erfarenheter i Chile pekade han odiplomatiskt ut USA som upphov till kuppen och deltog i solidaritetsrörelsen. Under sin fyrtioåriga karriär inom UD stod han gång efter gång upp för mänskliga fri- och rättigheter, från andra världskrigets Berlin till militärjuntans Santiago de Chile.
I samband med 40-årdsdagen invigdes också ett minnesmärke över Edelstam i Havanna, inom ramen
för en rad program om Chile och Salvador Allende. Bl.a. visades Ulf Hultbergs film ”Svarta nejlikan”.

Media hörnpelare i USAs strategi Intervju med Atilio Borón

Upphovsperson: Silva, Mario
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Imperialism, Antiimperialism, Statskupper, Opinionsbildning, Information, kommunikation och media, Latinamerika, Kuba, USA
Boron hänvisar till den koncentrerade mediemakten kopplad till USA genom SIP, Interamerikanska Pressens Samfund. Där ingår alla de stora transnationella mediebolag som El Mercurio och Prisagruppen som koncentrerar sig på att undergräva den revolutionära processen i Latinamerika, särskilt den i Venezuela.
Den privata mediemakten är idag det kanske viktigaste redskapet för att bädda för och genomföra statskupper, eller regimskiften som det också kallas.

Ut ur garderoben

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Imperialism, Statskupper, Spionage och undergrävande verksamheter, Latinamerika, Kuba, USA
Wikileaksdokumenten avslöjar att USA är det största hotet mot fred och säkerhet i världen.
Här avslöjas hur Latinamerikas presidenter från extremhöger till s k centervänster söker stöd hos USA, och hur USA konspirerar för att störta de andra, särskilt ALBA-ländernas regeringar. För Venezuela framgår den omfattande USA-finansieringen för att bygga upp en opposition och lära ut mönster från Östeuropa och Centralasien för hur regeringar ska störtas. Detsamma gäller naturligtvis också Kuba, se ”Uppblåsta girigbukar”.

Kampen om makten i Latinamerika: Hoten från norr

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Krig, Statskupper, Spionage och undergrävande verksamheter, Latinamerika, Kuba, USA
Barack Obama hade drivit en valrörelse för ”förändring”, i USA och i dess förhållande till världen. USA skulle erkänna alla länders rätt att följa sin egen väg. Men såväl kuppen i Honduras och den militära uppladdningen i Colombia, Panama, Costa Rica och Mexiko visar att USA har gått på motoffensiv för att återta kontrollen. Efter valet i november har tonfallet trappats upp. Världsdelens extremhöger samlades i Washington f definiera strategin i kampen mot ALBA-länderna. Där vimlade det av personer kända från USAs terrorkrigföring mot Centralamerika på 80-talet liksom från 2000-talets undergrävande verksamhet och kuppförsök mot ALBA-länderna.

Statskuppen som världen köpte

Upphovsperson: Bellander, Magnus
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Klassrelaterade frågor, Fattigdom, Statskupper, Politiker, Militärer, Madagaskar
Först kallades Andry Rajoelina kuppmakare av hela det internationella samfundet. Ett halvår senare erkändes han som Madagaskars officielle president, tack vare en överenskommelse om maktdelning med tre av landets tidigare ledare. Frågan är om samlingsregeringen är slutet på landets politiska kris eller början på nästa.

Bilder från Batistadiktaturens sista dagar

Upphovspersoner: Vásquez Díaz, René | Björklund, Eva (övers. och red.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, USA, Statskupper, Statlig repression
Bilderna berättar om den USA-stödda Batistaregimens grymma terror mot befolkningen. Samtidigt samlades turister från hela världen till tidens hetaste nöjescentrum, spelade på kasino, drack Cuba Libre, dansade mambo och köpte sex. Pengarna strömmade ner i fickorna på maffian som ägde hotellen, klubbarna, spelverksamheten och hade Batista på avlöningslistan.

Sidor