Sökformulär

Chile

Biståndsarbetet blev till bok

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2016
Ämnesord: Latinamerikagrupperna, Internationell solidaritet. Volontärer, Chile, Biografier
När Pinochet tar makten i Chile 1973, tvingas den svenske UBV-arbetaren Kjell Wigers att lämna drömmarna om utveckling i spillror. Efter fyra decennier återvänder han och skriver boken Chile – 40 år senare.

Vidgade vyer

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2016
Ämnesord: Chile, Jordbruksekonomi, Småbrukare, Feminism och kvinnorörelse, Urfolk, Ursprungsfolk
Bredare perspektiv och ett ökat kollektivt ekonomiskt tänkande. Det och mycket mer menar doktorn i Amerikastudier, Pamela Caro, att de kvinnliga aktivisterna inom småbrukarrörelsen i Chile och Argentina bidragit till.

Inga glada laxar i Chiles vatten

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2015
Ämnesord: Chile, Klimat och klimatförändringar, Fiske
Omkring 91 000 människor i Chile försörjer sig på småskaligt fiske. Många av dem, främst i de södra delarna av landet, tillhör urfolket mapuche. För dem är fisket en livsstil. En kultur som nu håller på att tas ifrån dem, både till följd av den rådande ekonomiska modellen och av de förändringar som sker i klimatet.

Klimatkris i behov av sanering

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2015
Ämnesord: Latinamerika, Chile, Klimat och klimatförändringar, Jordbruk, Via Campesina
Torka, extrema väderomslag och höjd medeltemperatur. Effekterna av klimatförändringarna är tydliga. Röster från Latinamerika har pratat med agronomen Camila Montecinos från den internationella organisationen Grain om problemen, lösningarna och framtiden.

Systembolaget svingade piskan under Chilebesök

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Medarbetare: Karlsson, Lisa (foto)
Utgivare: Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Röster från Latinamerika
År: 2014
Ämnesord: Systembolaget, förändringsarbete, Vinproducenter, Arbetare, Arbetsmiljö, Chile
I mars besökte Systembolaget Chile för att ta sitt arbete med uppförandekoden BSCI vidare. Då arrangerades ett rundaborsmöte där branschfolk, representanter från lantarbetarorganisationer, fackföreningar och arbetare deltog. – Det är jättebra att detta forum uppstår så att vi får chansen att träffa arbetsgivarna ansikte mot ansikte, sa Alicia Muñoz, från lantarbetarorganisationen Anamuri.

Vinets väg från druva till glas : En granskning av Systembolagets hållbarhetsarbete

Upphovsperson: Edoff, Peter
Utgivare: Swedwatch | Afrikagrupperna | Latinamerikagrupperna (tidigare UBV, Utbildning för Biståndsverksamhet)
Tidskrift/källa: Swedwatch Report
År: 2013
Ämnesord: Sydafrika, Chile, Argentina, Fruktodling, Arbetsmiljö, Vin - framställning, tillverkning etc., Import, Företagens samhällsansvar
Systembolaget har inlett ett ambitiöst och viktigt hållbarhetsarbete. Men ännu har man inte inspekterat vinodlingarna där riskerna är som störst. Där syns inga förbättringar.

I rapporten Vinets väg från druva till glas granskar Swedwatch Systembolagets och fyra svenska vinimportörers hållbarhetsarbete. Statliga Systembolaget antog sin uppförandekod 2012 och lägger stor vikt vid revisioner som kontrollerar att koden följs av vinproducenter i olika länder. Trots Systembolagets ambitiösa satsning på leverantörsansvar fortsätter dock problemen med låga löner, facklig diskriminering och tuffa arbetsvillkor för lantarbetarna på Sydafrikas, Chiles och Argentinas vingårdar.

Rapporten, som bygger på intervjuer med lantarbetare på vingårdar i Chile och Sydafrika, visar att de anställdas löner inte räcker till mat, hyra, utbildning och sjukvård. På tre av fyra arbetsplatser upplevde lantarbetarna att arbetsgivaren diskriminerade fackligt anställda. Hos endast en av fyra producenter upplevde de anställda att de kunde organisera sig fritt utan motstånd från arbetsgivaren. I Sydafrika vittnade anställda om att de utsattes för stora hälsorisker då de hanterade kemikalier utan skyddsutrustning.

Granskningen visar också att de svenska vinimportörernas arbete med att säkerställa bra arbetsvillkor nedåt i kedjan är mycket varierande. En av slutsatserna i rapporten är att Systembolaget inte kommer åt de strukturella problemen, med låga löner och facklig diskriminering, genom att enbart kontrollera att uppförandekoden följs. Systembolaget rekommenderas därför att utöka sina kontakter med lokala fackförbund, intresseorganisationer och de anställda på vingårdarna.

- See more at: http://www.swedwatch.org/sv/rapporter/systembolaget-missar-brister-pa-vingardar#sthash.RCoWhp5y.dpuf

Svensk Latinsk Ungdom Hyllar Harald Edelstam i Havanna

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Internationell solidaritet, Kulturell identitet och gemenskap, Kulturmöte och kulturutbyte, Chile, Kuba
Svenska Latinsk Ungdom i Järfälla, gruppen Solidaritet med Kuba gjorde i september sin 3e resa till Kuba, och runt i landet. I år sammanföll den med 40-årsdagen av militärkuppen i Chile och invigningen i Allendehuset i Havanna av en minnesplakett för att hedra Harald Edelstam. Svensk-Kubanska Föreningens Juana Gonzalez överlämnade tillsammans med Latinsk Ungdoms Johnny Vergara ett foto av Harald Edelstam och Fidel Castro till Sveriges chargé d’affaires på Kuba (till höger) som också deltog i invigningen av plaketten.

Boken Svarta nejlikan

Upphovsperson: Tiroler, Gabor
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Statskupper, Civil olydnad, Sverige, Mänskliga rättigheter, Politiska fångar, Chile, Kuba
Den handlar om den svenske ambassadören Harald Edelstam som nu också uppmärksammas i samband med 40-årsdagen av militärkuppen i Chile 11 september 1973. Där spelade Edelstam en avgörande roll för att rädda tusentals liv. Efter sina erfarenheter i Chile pekade han odiplomatiskt ut USA som upphov till kuppen och deltog i solidaritetsrörelsen. Under sin fyrtioåriga karriär inom UD stod han gång efter gång upp för mänskliga fri- och rättigheter, från andra världskrigets Berlin till militärjuntans Santiago de Chile.
I samband med 40-årdsdagen invigdes också ett minnesmärke över Edelstam i Havanna, inom ramen
för en rad program om Chile och Salvador Allende. Bl.a. visades Ulf Hultbergs film ”Svarta nejlikan”.

Till Harald Edelstams minne 11 september Chile:

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Internationell solidaritet, Politiska grymheter, Chile, Kuba
Projektet ”11 september Chile” ska påminna om den USA-stödda statskuppen i Chile 1973 och hedra motståndet mot den grymma diktatur som följde. 

I motståndet spelade Sveriges ambassadör en enastående roll. Han såg till att Sverige tog på sig uppdraget som skyddsmakt för Kubas ambassad och räddade tusentals liv. Den 11 september ska ett minnesmärke sättas upp i Casa Memorial Salvador Allende.

Vinets bittra bismak - lantarbetares villkor och Systembolagets ansvar

Upphovspersoner: Eriksson, Åsa | Karlsson, Lisa | Boss, Emil | Latinamerikagrupperna | Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Storstockholm | Afrikagrupperna | Sikhula Sonke, lantarbetarfack i västra Kapprovinsen i Sydafrika | UST, förening för jordlösa lantarbetare i Mendoz, Argentina | Animari, lantarbetarorganisation i Chile | DFSA av SAC | Handels fackklubb 717
Utgivare: Afrikagrupperna
År: 2012
Ämnesord: Sydafrika, Rättvis handel, Exploatering av arbete, Argentina, Chile
"Minimilönen räcker inte till någonting. När jag betalt mat, el, medicin, skolavgifter, skoluniformer och arbetskläder finns ingenting kvar. Jag är helt beroende av hjälp från släktingar för att klara mig. Under skördetid måste vi plocka tre druvrader varje dag annars får vi inte ens minimilön." Det berättar Lizette Boesak i rapporten "Vinets bistra bismak" om Rättvis Vinhandelkampanjen.

Här kan du läsa mer om problematiken, vittnesmålen och arbetet för förbättringar i Chile, Argentina, Sydafrika - och Sverige.
Rapporten har producerats av kampanjen Rättvis vinhandel i januari 2012.

Sidor