Sökformulär

Övriga sociala frågor

Vad är normalt?

Upphovspersoner: Ravsberg, Fernando | TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Ekonomisk utveckling och tillväxt, Övriga sociala frågor, Kuba
I en debatt i Havanna hörde jag många önska att Kuba skulle bli ett ”normalt land”: tillgång till internet, tillräcklig lön och råd att resa utomlands. Men om Kuba verkligen skulle uppnå det, skulle det inte bli ”normalt”, utan ett undantag i en världsdel som ståtar med att vara ojämlikast i världen. Där är normalitet inte alla får löner att leva på, internet och utlandsresor. Normalitet är barnarbete, gatubarn, miljoner i eländesslum, extremt våld etc. Att utvecklas tillsammans utan att förlora det som hittills uppnåtts kan bara uppnås genom att bygga ett ”annorlunda land”.

Världsbäst på skydd mot naturkatastrofer

Upphovsperson: Capelan, Jorge
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Naturkatastrofer, Övriga sociala frågor
Enligt en FN-rapport från 2006 är Kuba världsbäst på att skydda sin befolkning från orkaner. Risken att dö av en orkan är 15 gånger högre i USA än i Kuba. De senaste 20 åren har Kuba drabbats av ett tjugotal orkaner, men dödsoffren är färre än 50. Det ska jämföras med andra länder i regionen, där orkanerna medför enorma förluster av människoliv varje år. I augusti 2008 dödade orkanen Gustav 122 människor i regionen varav 11 i Jamaica, 66 i Haiti, 8 i Dominikanska Republiken och 26 i USA. Inte en enda kuban miste livet trots att Gustav slog till hårdast mot Kuba med vindar på 340 kilometer i timmen som raserade allt i sin väg över landet.

”Vilken tur att vi har revolutionen!”: Gustav - värsta orkanen i mannaminne

Upphovsperson: Björklund, Eva
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Klimat och klimatförändringar, Kuba, Övriga sociala frågor
De döptes till Gustav och Ike och på 12 dar - 30 augusti till 11 september - ödelades stora delar av landet. Gustav, med de högsta vindhastigheterna någonsin uppmätta i en orkan, härjade på Ungdomsön och i Pinar del Rio i väster. Förstörelsen förde tankarna till ett atombombsanfall. Vindhastigheten slog alltså rekord, 340 km/timmen, dvs kategori 5, men att inga dog var Kubas egentliga rekord. På grannöarna, där vindarna var lägre, omkom omkring 120 människor, de flesta i Haiti, och i Louisiana, som nåddes av en betydligt försvagad orkan dog ändå 18 människor. I Kuba skadades 19, men ingen allvarligt. 467.000 hade evakuerats inför orkanen, 77 procent av dem på Ungdomsön (86.000 invånare) och i Pinar del Rio (750.000 invånare). I västliga massmedia märktes Kubas öde inte alls, men från fattiga tredje världen strömmade solidariteten in.

Ransoneringsboken och andra ekonomiska nyheter

Upphovsperson: Olsson, Bertil
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Övriga sociala frågor, Marknads-, plan- och blandekonomi
Enligt mexikanska La Jornada 080519 kan ransonerings-boken, som lika för alla garanterar basvaror till starkt subventionerade priser, vara på väg ut. Regeringen tycks vara överens om att detta system för jämlik distribution som tidigare har spelat en viktig roll, idag snarare är en ”anakronism” som måste avskaffas. Men ”inget kan göras plötsligt och det måste kombineras med en rad åtgärder för att inte drabba delar av befolkningen negativt”, sade ekonomen och universitetsprofessorn Armando Nova.
”Vi måste arbeta för att bli av med denna distributionsform som ger 11,2 milj människor (Kubas befolkning) samma varor, oavsett om de behöver dem eller inte. Det kan vara bättre att på ett väl genomtänkt effektivt sätt ge bidrag till enskilda och familjer som behöver det”, tillade han.

Gatuförsäljare med egen fackförening

Upphovsperson: Svensson H., Berit
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2004
Ämnesord: Facklig kamp och organisering, Nicaragua, Informell sektor, Övriga sociala frågor, Arbetslöshet
En av följderna av den nyliberala globaliseringen har varit ett ständigt ökande antal arbetslösa. Samma tendens finns i många länder, även vårt eget Sverige. Fortfarande har vi här hemma ett relativt fungerande socialt nätverk som något motverkar en utslagning av de arbetslösa. Detta nätverk finns ej i de fattiga länderna.

På jakt efter sopbilen

Upphovsperson: Carlsson, Mats (text och foto)
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2004
Ämnesord: Nicaragua, Energi, Övriga sociala frågor
(OBS! Denna PDF innehåller även en artikel om Leonardo Boff)
VFSN:s koordinatör i Estelí, Mats Carlsson, berättar om sina vedermödor med att leva i Nicaragua: ”Detta är mitt tredje år i Nicaragua sedan jag började arbeta för VFSN och den mörkaste tid jag har upplevt. Jag har ingen ström i huset jag bor i. Det är inte komiskt eller mysigt, bara irriterande och stressande.”

The Big Issue Magazine: första steget ut i arbetslivet

Upphovsperson: Stendahl, Emilie
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2006
Ämnesord: Övriga sociala frågor, Sydafrika, Information, kommunikation och media
När ljusen slår om till rött går Lulekwa Mbadamane längs bilarna och söker ögonkontakt med dem bakom rutorna. Hon säljer The Big Issue Magazine. Ibland låtsas bilisterna inte om henne, ibland vevar någon ner en ruta och köper en tidning. Lulekwa ler och gör tummen upp åt dem som säger att de redan har månadens nummer.

Fler än finansvalpar har anledning till oro

Upphovsperson: Bohlin, Rebecka
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2008
Ämnesord: Ekonomiska kriser, Klassrelaterade frågor, Politiska taktiker och strategier, Övriga sociala frågor
"Ett av inslagen i SVT:s Aktuellt på måndagkvällen var ett reportage från Island, vars ekonomi är i total gungning.
Reportern besökte psykakuten där en läkare bekräftade en tillströmning av patienter som drabbats av ångest relaterad till att de förlorat eller riskerar att förlora stora summor pengar.
Hur botar ni någon som har ångest över att ha förlorat 20 miljoner kronor?
Läkaren smilar och gör en gest som mynnar ut i en kvardröjande fråga.
Jag smilar också där jag sitter i min soffa. De kan gott ha ångest nu, finansvalparna som gjort klipp tack vare exploateringen av vanliga människors arbete."

”Okej, vi säljer floderna!” Och sedan?: Creefolkets vattendilemma

Upphovspersoner: Persson, Henrik | Persson, Ola (foto)
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2006
Ämnesord: Vatten, Naturresurser, Ursprungsfolk, Ägande, Övriga sociala frågor, Kanada
[Kanada (Quebec): cree] Creeindianerna i det franskspråkiga Quebec, Kanada, lyckades på 1990-talet juridiskt bevisa rättigheter till flera floder och sedan sälja nyttjanderättigheterna vidare till energiföretag som byggt dammar. Vad har hänt sedan dess? Kringliggande floddalar har vattentäckts och många indianer har tvingats flytta. Nu är företrädare för creeindianerna villiga att gå med på fler dammbyggen. Motstånd finns bland både miljöorganisationer och creeindianer.

Sidor