Sökformulär

Varufiering

8 mars: Samtal med genusvetare

Upphovsperson: Björkman, Lena
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Varufiering, Genus och jämställdhet, Information, kommunikation och media, Kuba
Clotilde Proveyer, genusvetare på universitetet i Havanna, deltog i diskussionen efter en dokumentärfilm om kampen för jämställdhet och de framsteg som gjorts. Det var på kvinnodagen, och samtalet handlade mycket om de problem som återstår. Traditioner och kultur är starka krafter: att ändra folks förhållningssätt till könsroller tar tid. Och kubaner påverkas som alla andra av krafter de inte rår över: kulturimperialismens såpor befäster könsmaktsordningen. Kuba har kommit mycket långt men är fortfarande underrepresenterade på politisk toppnivå.

Skönhetsmedel, mode och exploatering av kvinnor

Upphovsperson: Björklund, eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Varufiering, Genus och jämställdhet, Kuba
Skönhetsmedel, mode och exploatering av kvinnor är titeln på en antologi som tilldrog sig stor uppmärksamhet på 20e Internationella bokmässan i Havanna. Den inleddes med en 50 år gammal artikel om de diktat och kontroll kvinnokroppen utsätts för, som vore den skriven idag: ”Är skönhetsmedlen värda en marxistisk analys”. Boken tar upp dagens exalterade reklamindustri och ”Skönhetsfetischmen” men också hur kvinnors och män ska kunna befria sig från detta i ett socialistiskt samhälle. På mässan presenterades en hel rad böcker på genustemat, bland andra antologin ”Hane, man, maskulin”.

Lobola: livskraftig tradition

Upphovsperson: Olausson, Viktoria
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2010
Ämnesord: Södra Afrika, Kulturella seder, Familjefrågor, Genus och jämställdhet, Varufiering
Enligt en utbredd sed i södra Afrika ska en man ge gåvor till sin fästmös familj för att han ska få gifta sig med henne. Tidigare betalades detta brudpris i boskap efter långa förhandlingar mellan de två familjerna. Numera betalar man i kontanter efter minst lika långa förhandlingar. Och man kan dessutom få hjälp via Internet.

Ingen framtid med finansierad förorening

Upphovsperson: Sharife, Khadija
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Klimat och klimatförändringar, Afrika, Varufiering, Miljö och ekologi, Miljöföroreningar
Detta kan vara det största bedrägeriet hittills: att skapa en koldioxidmarknad, med ett potentiellt värde på tre biljoner dollar, som handlar med föroreningar och gör dem lönsamma, trots att detta undergräver jordens möjligheter att bevara ekosystemen.

Kulturen som handelsvara

Upphovsperson: Arias, Fernando
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2008
Ämnesord: Minoritetskulturer, Ursprungsfolk, Brasilien, Kulturella seder, Språk, Kulturell identitet och gemenskap, Varufiering
Pomoranerna har levt i Brasilien i 150 år. Utan att isolera sig har de lyckats bevara sin kultur, åtminstone språket.
Nu har pomoranernas traditioner blivit en inkomstkälla för kommunerna där de bor, som satsar stora pengar på att marknadsföra ”Brasiliens Pommern”.

En kamp för frihet

Upphovspersoner: Warlenius, Rikard | Figueroa, Jose (foto)
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Informationsteknik, Politiska institutioner, Yttrandefrihet, Copyleft och upphovsrättskritik, Europa, Varufiering, Rättstillämpning och rättssäkerhet, Demokrati, Internet, Upphovsrätt och patent
Plötsligt står det klart att internet som vi har lärt oss att använda det och älska det inte är någon självklarhet. När den så kallade underhållningsindustrin nu går till frontalangrepp mot nätet är det inte bara fildelningen av upphovsrättsskyddat material som hotas – vilket är illa nog – utan hela internets öppna arkitektur och funktion som demokratiskt torg.
Efter att upphovsmännen bakom The Pirate Bay, TPB, fälldes i tingsrätten förra veckan filar nöjesindustrin nu på nya stämningar.

Acta befaras stoppa läkemedel åt fattiga

Upphovsperson: Jonstad, David
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren Zenit
År: 2009
Ämnesord: Deklarationer, fördrag och konventioner, Europa, Imperialism, Läkemedel, Varufiering, Handelsavtal, USA, Upphovsrätt och patent
Kritiken mot Acta-avtalet växer i takt med att mer av dess tänkta innehåll avslöjas. Organisationer och politiker fruktar att avtalet kommer att leda till att EU, i större utsträckning än i dag, stoppar livsnödvändiga mediciner till fattiga.

Faran i det postpolitiska

Upphovsperson: Lindquist, Kristina
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren Zenit
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Partier, Ideologier, Politiska taktiker och strategier, Varufiering
Firar det postpolitiska samhället sin slutgiltiga seger?
Det viktiga för både regering och opposition verkar numera inte vara politikens innehåll, utan att visa upp en handlingskraftig allians. Detta blev uppenbart inte minst i den aktuella tävlingen om energioch klimatuppgörelser. Frågan är alltså
inte vilka ideologiska principer som ska styra samhället, utan vilka politiker som
är mest kompetenta att driva företaget Sverige AB. Intern debatt är ett svaghetstecken,
enigheten är allt.

Biblioteken som råvaruleverantörer grindvakter till Google: biblioteken och Google Book Search Settlement

Upphovsperson: Wold-Karlsen, Siv
Tidskrift/källa: Bis : bibliotek i samhälle
År: 2009
Ämnesord: Multinationella företag, USA, Kulturföreningar och kulturinstitutioner, Ägande, Upphovsrätt och patent, Information, kommunikation och media, Varufiering
I ett pressmeddelande 14 december [2004] meddelar Google att man ingått ett avtal med några av de största forskningsbiblioteken i USA och England om att skanna delar (15-20 miljoner böcker!) av deras fackbokbestånd, som sen skall göras tillgängligt via Internet.(bis 2004:4)
Sedan 2004 har Google lagt ut ungefär 7 miljoner biblioteksböcker på internet. Från många bibliotek, också utanför England och USA, och på USA-biblioteken har man dessutom skannat in upphovsrättsskyddade verk – utan att fråga upphovsrättsägarna.

Sidor