Sökformulär

Socialism

Independent? : Tanzania's challenges since Uhuru

Upphovsperson: Vilby, Knud
Utgivare: Nordiska Afrikainstitutet | Dar es Salaam : E & D Vision Publishing Ltd.; Nordiska Afrikainstitutet
År: 2007
Ämnesord: political development, Social change, Governance, Socialism, Economic and social development, Globalization, Post-independence, Tanzania, Political science, Statsvetenskap
This book describes the history and challenges facing Tanzania through the voices and memories of Tanzanians and through their visions and ideas about the challenges Tanzania faces today. It is a story of set backs and disappointments, but also of pride. Among those interviewed are leading politicians, activists and researchers, but also ordinary everyday Tanzanians - farmers, workers, grandfathers and grandmothers, active and retired civil servants - are interviewed. The statements are used thematically in chapters forcusing on the various challenges that have faced Tanzania: from insufficient focus on agriculture to the menace of corruption; from socialism to capitalism and from the role of the family to the importance of religion. There is a strong focus on the limitation of independence. Tanzania is independent, but there is no true independence in a globalized world.

Andra halvlek Kuba – USA

Upphovsperson: Elizalde, Rosa Miriam
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2015
Ämnesord: Socialism, Antiimperialism, Kulturell identitet och gemenskap, Kuba. USA
Intervju med Augustin Lage som leder Kubas Centrum för molekylär immunologi, CIM, med ett tusental anställda och osannolika framgångar för ett fattigt land med ”molekylära vaccin”, nya antikroppar, bioteknologisk cellförändring, bioinformatik mm: Vi vann första halvlek, det kan ingen förneka. Men denna konflikt började inte för 50 år sedan, den går mycket längre tillbaka. Ursprunget ligger i den expansionism som USA byggdes på. Det handlar om två totalt motsatta uppfattningar om mänsklig samlevnad, djupt rotade i våra nationer. Vår kultur kan inte finna sig i den ojämlikhet som andra länder byggt på. I ett samhälle med stora klyftor kommer med nödvändighet att uppstå intressen som motverkar hela samhällets utveckling.

Kuba i förändring: 5:e gången gillt?

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Blockader, Socialism, Marknads-, plan- och blandekonomi, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Ekonomiska kriser, Historia, Kuba
Den kubanska är en socialistisk revolution för nationell befrielse som sökt sin egen ekonomiska och sociala modell i en fientlig omvärld. Modellen har reviderats flera gånger för att klara av alla utmaningar och rätta till de problem som uppstått i föregående modell. Kubanerna är ett förändringsvant folk alltifrån den första och största samhällsomvandlingen, från kapitalism till socialism på 60-talet till den femte, pågående förändringen med öppning för kooperativ och privata småföretag. Allt under trycket av USAs ekonomiska krigföring, som kostat Kuba omkring 20 miljarder US$ per år i fast penningvärde, utan den skulle Kuba gott och väl kunnat uppnå en levnadsstandard motsvarande Västeuropas.

Socialistiskt Forum i Halmstad

Upphovsperson: Kroona, Anna
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Socialism, Sverige, Miljö och ekologi, Kuba
Svensk-Kubanska föreningen i ABFs Socialistiskt Forum den 22 februari. Vårt bokbord lockade många besökare. Flera var väl insatta i Kubas politik och många var nyfikna och ville veta mera, vilket gav upphov till givande diskussioner och samtal. Författaren Jan Strömdahl höll ett engagerat och inspirerande föredrag med storbildspresentation under temat Vad kan vi i Väst lära av Kuba? utifrån sin bok Kubas omställning till ekologisk hållbarhet.

Revolution, kultur och marxism

Upphovsperson: Martínez Heredia, Fernando
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Socialism, Nationella befrielsekamper, Politisk historia, Kuba
Det var rubriken på en lång artikel i kubanska nättidskriften La Jiribilla i februari - nu på svenska i Kubatidningen. Bakgrunden är de stora förändringar som pågår för att uppdatera den kubanska socialismen till 2000-talets globaliserade värld. Den konstaterar att den kubanska revolutionens seger var en enastående händelse, mitt för näsan på USA, som skakade om Latinamerika och världen.”
Den kubanska var en socialistisk revolution för nationell befrielse, och krävde sin egen filosofi.”Då utkämpades en kolossal idékamp, som nu återvänder, lägligt, för att hjälpa oss att förstå varifrån vi kommer, vilka vi är och vart vi kan gå.” Läget idag kräver också sin ”Människor och samhälle måste återta sin förmåga att försvara och utveckla ett solidariskt och socialistiskt Kuba.”

Ett av världens tryggaste länder

Upphovsperson: Delgado Legon, Elio
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Socialism, Socialpolitik, Sociala frågor, Kuba
De goda resultaten av samhällsomvandlingen sedan revolutionssegern 1959 är uppenbara för var och en. Många tänker inte på det för det är så självklart – över 70 procent är födda efter 1959 och har inte upplevt tiden då Kubas verklighet liknade den som är dagens i många länder i Latinamerika och övriga världen, med alla möjliga hemskheter. Idag är Kuba raka motsatsen. Vi kan promenera var som helst i stan, när som helst dygnet runt utan gangstergäng, knarkhandel, gatubarn. Och utan polisstyrkor med tårgasgranater och vattenkanoner. Kuba är inte ett paradis, även här finns kriminella som drar fördel av de oförsiktiga. Men i jämförelse med andra länder är faran obetydligt.

Över 10 000 ungdomar i fackeltåg för José Martí

Upphovsperson: Ekström, Örjan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Demonstrationer, Socialism, Kuba
De samlades på kvällen den 27 januari vid foten av den imponerande trappan upp till Havannas Universitet för att fira 159-års jubileet av nationalhjälten José Martís födelse. Majoriteten av deltagarna var ungdomar. De tusentals facklorna var hemgjorda och det ser ganska farligt ut, men ingenting händer. Fackeltåget gick lugnt och värdigt en dryg kilometer från universitetet till Fragua Martiana. - där Martí och hans medfångar straffarbetade som stenhuggare. Dagen därpå deltog mer än en miljon barn och ungdomar i hyllningar till José Martí runt om i Kuba.

Förebygga katastrofer och bygga upp Kubanerna hjälps åt

Upphovsperson: Tiroler, Gabor
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Socialism, Kulturell identitet och gemenskap, Naturkatastrofer, Kuba
Hösten 2008 drog orkanen Gustav med förödande kraft över Kuba men krävde inte mer än ett dödsoffer. En tid senare dödades hundratals av en orkan i Haiti, de var oförberedda och oskyddade mot faran. Kuba ordnar varje år en nationell övning i katastrofberedskap: första hjälpen, brandsläckning, evakuering. När en orkan närmar sig kör högtalarbilar runt med kontinuerliga varningar och anvisningar. Alla blir varnade, alla hjälps åt, folk evakueras och klarar livhanken, för att sedan ta itu med att bygga upp all som förstörts. I detta är Kuba också unikt.

Sidor