Sökformulär

Kulturpolitik

Bibliotek i folkdräkt

Upphovspersoner: Sjöström, Trond | Zerpe, Petter
Utgivare: Föreningen Bibliotek i Samhälle
Tidskrift/källa: Bis : bibliotek i samhälle
År: 2014
Ämnesord: Sverigedemokraterna, Kulturpolitik, Bibliotekspolitik
Sverigedemokraterna talar ofta varmt om kultur, men vilken kultur
är det som åsyftas? Det ska visa sig att de satsningar som partiet vill
se på de svenska folkbiblioteken går stick i stäv med de övergripande
internationella skrivelserna angående bibliotekens syfte.

Inga-Britt Blindh, Samiskt informationscentrum:”Ointresse för samerna somursprungsfolk”

Upphovspersoner: Persson, Henrik | Persson, Ola
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Deklarationer, fördrag och konventioner, Ursprungsfolk, Kulturföreningar och kulturinstitutioner, Kulturpolitik
På Sametingets kontor i Östersund är stämningen både levande och intensiv när vi kommer. Inga-Britt Blindh är i full gång med informationsarbetet på kansliet. Snart blir det, över en kopp kaffe, en spännande och lärorik frågestund. Det handlar om samefrågorna i Sverige, samepolitiken och renskötseln, och om Inga-Britts verksamhet i allt detta som informatör.

Love & Peace i Havanna

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Kulturpolitik, Musik, Kulturmöte och kulturutbyte, Norge, Sverige, Kuba
Peace & Love återuppstod som Love & Peace i Havanna förra året och upprepade succén nu i mars 2014 i samarbete med X Alfonso och Fábrica de Arte. Det blev festival 5-8 mars med mångtusenhövdad avslutning i Almendaresparken. Stommen var afrokubansk rock och hiphop med X Alfonso, David Blanco och Obsession. Från Sverige deltog återförenade Atomic Swing med Niclas Fisk. Med var också unga solosångaren och låtskrivaren Luna Green och INVSN- gruppen från Umeå. ” Havanna är inte likt något”, berättar hon när jag träffar henne hemma i Stockholm. ”Människorna, musikaliteten, allt vibrerar, också i talet känns musiken.”

Muraleando

Upphovsperson: Sammandrag ur ”Cuba si!”
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Kulturpolitik, Sociala och politiska aktivister, Miljö och ekologi, Kuba
I den här stadsdelen med 2 250 invånare i södra Havanna fanns tidigare en stor soptipp. Sedan de svåra åren i början av 90-talet efter Sovjets sammanbrott uppmanar Kulturarbetarförbundet sina medlemmar att ta initiativ för grannskapsarbete. I Muraleando satte fyra konstnärer igång att göra om soptippen till lekplats och sportfält. De fick lov att göra muralmålningar på hus och murar. Tidigare var varje gathörn en plats för sopor men nu har grannarna mobiliserats och samarbetar för att visa mer omtanke om miljön och stadsdelen har blivit renare och snyggare, och stämningen mycket bättre. Det är ett av tusentals exempel på ”Articularte”, Kulturaktion för hållbar mänsklig utveckling.

Författare & kulturminister

Upphovsperson: de Armas, Paquita
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Kulturpolitik, Litteratur, Kulturmöte och kulturutbyte, Kuba
På bokmässan presenterade kulturministern Abel Prieto sin nya roman, ”Viajes de Miguel Luna”. ”Alla” var där: författare, konstnärer, teaterfolk, intellektuella, musiker, filmare, journalister med flera. I efterhand verkar dagen vald med en baktanke, den 13 februari 1997 hade Abel Prieto utsetts till kulturminister, vilket han varit sedan dess: högväxt med långt hår, karismatisk, vänsäll, modig, skämtsam och med talang för ledarskap. Det hade ryktats att Prieto ville avgå för att kunna återgå till litteraturen, vilket han också gjorde strax efter mässan.

Ett änglamöte till

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Kuba, Musik, Barn och ungdomar, Kulturpolitik
I samband med Silvio Rodriguez lansering av sitt nya album, ”Möte med Änglar”, gav han sig också in i en pågående debatt om ungdomars önskan att utvandra. ”Vi måste fundera över varför många ungdomar har som högsta önskan att lämna ön. Vi måste lyssna till dem”. Ungkommunisternas tidning Juventud Rebelde hade tidigare publicerat en artikel av kubanska litteraturens ”ålderdam”, Graziella Pogolotti, som konstaterar att dagens ungdom ” är barn av specialperioden. De fick uppleva materiella umbäranden, ökad ojämlikhet, försämringar i skolan, värdekris i familjen och närsamhället och grusade förhoppningar på den framtid revolutionen siktat på.”

Puerto Ricos ”Calle 13”

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Kuba, Musik, Kulturpolitik, Puerto Rico
De kom med sin fräcka blandning av reggaeton och hip-hop till den antiimperialistiska scenen i Havanna vid strandvägen Malecon, med de kubanska och puertoricanska flaggorna mitt för USAs intressekontor. Den Grammyvinnande gruppen rockade saftigt igång föreställningen med tusentals hojtande ungdomar. Deras första låt, ”Kära FBI”, gjorde de när FBI 2005 hade mördat Filiberto Ojeda, en ledande förkämpe för Puerto Ricos självständighet.

”Böcker är inte varor, läsare inte konsumenter”

Upphovsperson: Tirsén, Catharina
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Kuba, Litteratur, Kulturpolitik
För nittonde gången inleddes Internationella bokmässan i Havanna den 11 februari. Hundratusentals havannabor drog ut till den gamla spanska fästningen La Cabaña. De återvände hem på kvällarna med stora plastkassar fulla med allt från barnböcker, ordböcker, romaner och deckare till faktaböcker. Till de många celebra utländska gästerna hörde Sydafrikas Nobelpristagare Nadine Gordimer.

Sidor