Sökformulär

Uruguay

Internationella bokmässan:Uruguay årets hedersgäst

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Uruguay, Litteratur och samhälle
Årets Internationella Bokmässa i Havanna stängde den 22 februari för att dra vidare på sin sedvanliga turné med alla böckerna till länshuvudstäderna. I sitt avslutningstal framhöll ordförande för kubanska bokinstitutet Zuleica Roman det stora utländska deltagandet: 172 författare och 41 artister från 37 länder, varav särskilt många från Mexiko, Argentina, Chile, Spanien, USA, Ryssland, Polen och Uruguay som var årets hedersgäst. 12 000 deltagare i fackliga, akademiska och litterära program, och hundratusentals bokälskare från Havanna med omnejd köpte nästan 250 000 böcker

NGO: CIAs täckmantel i Uruguay och Argentina

Upphovsperson: Tiroler, Zoltan
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Imperialism, Non-Governmental Organizations (NGOs), Kuba, Uruguay, USA
Många så kallade NGOer i Latinamerika och annorstädes – icke regeringsanknutna organisationer - finansieras av USAID, CIA eller NED, , dvs de är regeringsanknutna till USA. En sådan är ”Centrum för att öppna och utveckla Latinamerika”, Cedal, en mäktig organisation med huvuduppgift att undergräva tilltron till Kubas. Cedal får också stöd av den stora spanska tidningskonglomeratet El Pais.

Skogar effektiva endast vid ekvatorn

Upphovsperson: Dahl Adolfsson, Mari
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2007
Ämnesord: Klimat och klimatförändringar, Kenya, Växter, Uruguay, Sociala forum
Att plantera träd för att bekämpa klimatförändringarna är inget att satsa på: de flesta skogsområden har inte någon större inverkan på den globala temperaturen.
Skogar som ligger längst bort från ekvatorn kan tvärtom öka uppvärmningen.
Det menar forskare från Carnegie Institution of Washington. I en ny studie visar de att utanför ett tunt band runt ekvatorn fångar skogsområden upp mer vämre än vad de hjälper till att bli av med genom att reducera koldioxid.

En kontinent i blåsväder

Upphovspersoner: Engvall, Maria | Arias, Fernando (foto)
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2007
Ämnesord: Klimat och klimatförändringar, Miljö, Jord, Argentina, Bolivia, Miljöföroreningar, Övrig miljö, Miljövård, Latinamerika, Brasilien, Ecuador, Uruguay, Miljö och ekologi
Det hörs en hel del om hur klimatförändringarna kan påverka Afrika, med torka och ökade hunger-katastrofer. Även Asien talas det mycket om, att delar av Bangladesh kan läggas under vatten och hur befolkningen i stora delar av Kina troligen kommer känna på allvarlig vattenbrist i framtiden.
Men hur ser framtiden och morgondagens klimat ut i Latinamerika?

Klass före kön kan döda

Upphovsperson: Lindquist, Kristina
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2009
Ämnesord: Venezuela, Partier, Reproduktiv hälsa, Politiker, Paraguay, Bolivia, Socialism, El Salvador, Nicaragua, Kristendom, Uruguay
"En kvinna kommer in till sjukhuset.
Hon har försökt framkalla abort på
sig själv och komplikationer har tillstött, men vårdpersonalen vårdar inte – utan tillkallar polis. Kvinnans underliv är en brottsplats som ska undersökas rättsligt och inte medicinskt.
Hon riskerar nu två till åtta års fängelse eftersom hon bor i El Salvador."