Sökformulär

Växter

Kungliga Vetenskapsakademins Linnémedalj till Eusebio Leal

Upphovsperson: Juventud Rebelde
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Kulturarvet, Sverige, Växter, Kuba
En av Kubas främsta kulturpersonligheter, Eusebio Leal, stadsantikvarie och ansvarig för den internationellt hyllade upprustningen av Gamla Havanna, har begåvats med Linnémedaljen som instiftades vid 300-årsminnet 2007. Han tilldelades medaljen vid invigningen av Ekmanveckan i Havanna, till minne av den svenska botanikern Leonard Ekman som i början av 1900-talet kartlade en stor del av Kubas flora.

Egen odling utan trädgård

Upphovsperson: Bjurman, Kerstin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2005
Ämnesord: Miljövård, Växter, Namibia
En grönskande mur kan vara lösningen för en stadsbo med odlarinstinkter eller för den som bor i ett extremt torrt klimat.
I den lilla staden Ondangwa i norra Namibia finns idag en grönskande mur med spenat, bönor och kaktus. Kvinnan bakom verket är Marie Johansson, Afrikagruppernas kultursamordnare på orten. Hon fick idén vid ett besök i Botswana och ett projekt som drivs av svensken Gösta Nilsson.

Med grabbarna ut i skogen

Upphovsperson: Sävström, Johan
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2007
Ämnesord: Naturresurser, Mocambique, Växter
Sent en kväll i en provinshuvudstad träffar jag en sydafrikan som är förman för ett gäng skogshuggare. Dagen därpå
skumpar jag med honom och ett tiotal av arbetarna till deras arbetsplats. Hierarkin är given. Jag och Nick i framsätena, där bak sitter lagbasen och maskinföraren. På flaket trängs de andra med proviant och bränsle. Nick är betydligt mer tystlåten nu än kvällen innan. Det var kanske inte en sådan lysande idé att ta med en reporter verkar han tänka. Och inom kort tvingas jag lova att inte skriva riktiga namn på vare sig personer eller platser.
"Big Boss kommer att ge mig sparken ifall han får veta att du är med."

Skogar effektiva endast vid ekvatorn

Upphovsperson: Dahl Adolfsson, Mari
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2007
Ämnesord: Klimat och klimatförändringar, Kenya, Växter, Uruguay, Sociala forum
Att plantera träd för att bekämpa klimatförändringarna är inget att satsa på: de flesta skogsområden har inte någon större inverkan på den globala temperaturen.
Skogar som ligger längst bort från ekvatorn kan tvärtom öka uppvärmningen.
Det menar forskare från Carnegie Institution of Washington. I en ny studie visar de att utanför ett tunt band runt ekvatorn fångar skogsområden upp mer vämre än vad de hjälper till att bli av med genom att reducera koldioxid.

Sidor