Sökformulär

Kulturella seder

Sjuk på Kubaresa några personliga erfarenheter

Upphovsperson: Wide, Jörgen
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Sjukvård, Kulturella seder, Sverige, Kuba
Det är välkänt att Kuba har en lättillgänglig och utmärkt sjukvård för alla sina innevånare. Men hur är det för turister? Jag har ett par gången som turist behövt söka sjukvård där. Nästa – och senaste – sjukvårdsbesök var i januari förra året. Med lunginflammation och mycket annat t fick jag ligga en vecka på intensiven följt av en vecka på vanlig vårdavdelning. Det som var annorlunda än i Sverige var den personliga kontakten med personal. När jag utskriven skulle lämna sjukhuset mötte jag av en slump den läkare som två veckor tidigare lagt in mej. Helt naturligt kramade vi om varandra rejält innan jag fortsatte ut till en taxi till flygplatsen.

Lobola: livskraftig tradition

Upphovsperson: Olausson, Viktoria
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2010
Ämnesord: Södra Afrika, Kulturella seder, Familjefrågor, Genus och jämställdhet, Varufiering
Enligt en utbredd sed i södra Afrika ska en man ge gåvor till sin fästmös familj för att han ska få gifta sig med henne. Tidigare betalades detta brudpris i boskap efter långa förhandlingar mellan de två familjerna. Numera betalar man i kontanter efter minst lika långa förhandlingar. Och man kan dessutom få hjälp via Internet.

Jag heter John Johansson

Upphovsperson: Johansson, John
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Kulturella seder, Socialpolitik, Funktionshinder och funktionshindrade
Jag har autism, lever ett enkelt men rikt liv. Min stad i världen har blivit Havanna. En dag i mars gick Ingrid förbi en resebyrå med annonser om Havanna och Kuba. Så det blev en resa dit i början på april. På Kuba såg vi inte en undernärd människa, alla hade mat för dagen och fri läkarvård. Varför förföljs Kuba? Varför straffas ett land för att det gått sin egen väg bort från imperialismen?
.

Obama, hyllad men chanslös i afrikanska val

Upphovsperson: Bellander, Magnus
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Rasism och främlingsfientlighet, Kenya, Kulturella seder, Politiker, Korruption
Han kallas nationalhjälte i sin pappas hemland. Frågan är bara hur en politiker som Barack Obama skulle klara sig i Kenyas etniskt präglade politik. – Man kommer ingenstans med den sortens blandad etnisk bakgrund, säger Charles Obyang-Obbo, ledarskribent på tidningen Daily Nation. Men många kenyaner hoppas att Obamas exempel ska leda till en ny sorts politiker som kan korsa de etniska gränserna.

Berättelsen om en droppe…

Upphovspersoner: Kayali, Hitham I. | Fredriksson, Yvonne
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2006
Ämnesord: Ekonomisk utveckling och tillväxt, Palestina, Kulturella seder, Jordbruk
Oliverna glänser i det varma solskenet i april, gömda under de evigt gröna löven och dess väldoftande krämfärgade blommor och eleganta uppenbarelse är de en symbol för fred, välstånd, värdighet och kärlek. En symbol för liv, tradition och arv, en symbol för Palestina.

På den tiden burkan var lyx

Upphovsperson: Ebrahimzada, Ramia
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2008
Ämnesord: Socialhistoria, Afghanistan, Politisk historia, Kulturella seder, Genus och jämställdhet
Från början av 1960-talet till 70-talets mitt symboliserar ”den gamla goda tiden” i Afghanistans historia, inte bara för afghanerna själva utan
även för dess omgivning. Det var en tid av frihet, fred och hopp om en ljus framtid. Mycket har förändrats sedan dess. Ett mystiskt land för den utforskande turisten har på
några år förvandlats till ett slagfält för både nationella och internationella aktörer. Och som vanligt är det oskyldiga civila afghaner som får betala det högsta priset.

Kamtjatka – ekosystem i fara och hotat kulturarv

Upphovspersoner: Kasten, Erich (text & foto) | Kluge, Paulina (övers.)
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2007
Ämnesord: Hållbar utveckling, Ursprungsfolk, Internationellt bistånd, Kulturella seder, Miljö och ekologi, Ryssland
[Itelmener, korjaker, evener; Ryssland] Kamtjatka, den ryska halvön i Fjärran östern, fascinerar vetenskapsmän och turister från hela världen genom sin imponerande natur och kulturella mångfald hos ursprungsfolken som bor där; itelmener, korjaker och evener. Men rikedomen hotas till sin existens. Den hotas av en erosion av det ännu omfattande intakta ekosystemet och av en upplösning av de lokala samhällen och sociala och kulturella värdesystem som gjort det möjligt för ursprungsbefolkningen att överleva de extrema naturliga och klimatiska förutsättningarna.

Sidor