Sökformulär

Latinamerika

Inkomsten och giftet går hand i hand

Upphovsperson: Enedahl, Nadia
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2010
Ämnesord: Hälsa, Miljö och ekologi, Latinamerika, Peru
Barnen på torget i La Oroya sitter på marken och leker, ovetandes om att jorden är förgiftad av bly. Metallverket, som ägs av det amerikanska företaget Doe Run, är både den viktigaste inkomstkällan och den största sjukdomskällan. I Peru har utvinningen av metall och mineraler alltid varit landets starkaste näring, men den har ökat explosionsartat de senaste 20 åren med allvarliga konsekvenser för miljö och människor.

De vill ta makten över sina liv

Upphovsperson: Sandberg, Christin
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2010
Ämnesord: Genus och jämställdhet, Ursprungsfolk, Miljö, Latinamerika, Guatemala
När solen går upp över Santa Cruz del Quiché fredagen den 22 oktober har Lolita Chavez redan varit igång ett par timmar. Det ligger förväntan i luften inför den stundande folkomröstningen. Kommuninvånarna ska rösta till försvar för ursprungsfolkens rätt till den mark de brukar och mot transnationella företags exploatering av mineraler och vatten. Lolita Chavez, feminist och ursprungsfolksledare, är en av organisatörerna.

Diktaturens barn

Upphovsperson: Karlsson, Lisa
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2010
Ämnesord: Statlig repression, Politisk historia, Mänskliga rättigheter, Latinamerika, Chile
Sjutton år av diktatur har lämnat spår i Chiles befolkning. Inte bara bland de vuxna, utan även bland barnen som växte upp under diktaturtiden. Lorena Ramirez Diaz var två år gammal när hennes pappa fördes bort av okända män. Sedan dess har hennes liv kretsat kring sökandet efter honom. – Att vara dotter till en av de försvunna är en del av min identitet.

”Orättvisor är inte Guds straff”

Upphovsperson: Zetterström, Lena
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2010
Ämnesord: Hållbar utveckling, Ekonomisk historia, Politisk historia, Latinamerika, Brasilien
Brasilien är som en enorm oljetanker som dröjer med att byta riktning. Vid en första anblick har allt förändrats på 35 år: globalisering, demokratisering, teknologisk och social utveckling. Men den som skrapar på ytan märker att viktiga strukturer består och många historier upprepar sig. – Ojämlika förhållanden av Brasiliens mått minskar man inte så snabbt, säger Zizo Mamede.

Satelliter och chicha i Sarayaku

Upphovspersoner: Wennergren Silveira, Tove | Silveira, Willian (foto)
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2008
Ämnesord: Minoritetskulturer, Ursprungsfolk, Ecuador, Kulturell identitet och gemenskap
För att ta sig till byn Sarayaku måste man åka med ett litet fyrsitsigt plan 45 minuter rakt in i Amazonas, från den ecuadorianska djungelstaden Puyo.
Eller åka motorkanot i ungefär åtta timmar, beroende på vattenståndet.
Trots den geografiska isoleringen är Sarayaku världskänt för sin kamp mot oljebolagen. Konflikten har lett till ökade kontakter med omvärlden och kommunikation via satelliter och internet.

Sidor