Sökformulär

Sydasien

När ska de få komma hem?

Upphovsperson: Nilsson Hallquist, Sofia
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Kulturarvet, Nationella befrielsekamper, Kina, Tibet, Indien, Flyktingar
Med sommar-OS 2008 och allt vad det inneburit har många av världens länder fått upp ögonen för tibetanernas situation och agerar för förändring. Konflikten i sig är dock inte lika färsk som det nyvunna intresset. Den 10 mars 1959 flydde Tibets andlige och politiske ledare Dalai Lama till den indiska bergsstaden Dharamsala. Sedan dess har regeringen befunnit sig i exil.

Ett grönare liv

Upphovspersoner: Gustafsson, Jennie | Johnson, Cornelia
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Genteknik och genmodifiering, Indien, Jordbruk
Det börjar röra på sig i södra Indiens terrakottajordar. Bönderna samlas och minns andra odlingsmetoder än de med kemikalier. Inte minst hoppas de på en förändring.
Gudstjänsten har precis slutat. Tystnaden kommer till vår del av Keeranur. Den indiska småstadens tystnad. En tystnad som innebär fläkten som surrar, motorcyklar som kör förbi och barnens lek på gatan. Keeranur är en liten stad med stora ljud. Jag har en tuta, alltså finns jag. Det bor omkring 20 000 människor här, ingen vet exakt hur många. När vi rör oss på gatorna är vi alltid omgivna av människor. Vi är två folkhögskoleelever med ett intresse för en hållbar utveckling och ekologiskt jordbruk.

Kumari: från gudinna till kvinna

Upphovsperson: Persson, Mikael
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Buddhism, Nepal, Genus och jämställdhet
Från sitt tempel vid Durbartorgets hörn vakar Kathmandus kungliga kumari över nationen. Hon besitter extraordinära krafter men är samtidigt en liten livs levande flicka. Rashmila Shakya har själv gjort resan tur och retur. Från en hastigt avbruten barndom till kunglig gudinna och tillbaka till rollen som nepalesisk kvinna.

Zac O´Yeahs bok lovordas

Upphovsperson: Senewiratne, John
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Litteratur, Politiker, Indien
"Brilliant Mahatmabiografi av Zac O´Yeah". Så skriver Kulturnytt på Sveriges Radio P1 om Zac O ´Yeah, som ofta förekommer som skribent i tidsskriften Sydasien.
Zac O´Yeah släppte lagom till 60 årsdagen efter mordet på Mahatma Gandhi sin senaste bok "Mahatma! Eller konsten att vända upp och ner på världen".

Vägen mot ett självständigare liv

Upphovspersoner: Liljeberg, Silvia | Lindström, Emma
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Bank- och finansfrågor, Klassrelaterade frågor, Jordlöshet, Bangladesh, Genus och jämställdhet
I april 2007 packade vi våra väskor och begav oss till Bangladesh. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss av landet som motsvarar en tredjedel av Sverige till ytan och har 140 miljoner invånare, där hälften av invånarna lever i fattigdom och en fjärdedel i extrem fattigdom. Vi landade i den kaotiska huvudstaden Dhaka. Efter bara en kortare tid med förberedelser inför studien längtade vi efter att få sätta igång, att lämna kaoset, lukterna, trafiken och folkmyllret. Vi närmade oss vår destination Bagatipara i närheten av Natore med buss genom Bangladeshs hänförande gröna landskap. Det är nu lite mer än ett år sedan som Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus fick Nobels fredspris med motiveringen att de skapar ekonomisk och social utveckling underifrån genom mikrofinanser. Mikrofinanser riktar sig i första hand till fattiga kvinnor som får möjlighet att låna en summa pengar med låg ränta.

Ett annorlunda sätt att se på köer

Upphovsperson: Senewiratne, John
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Sverige, Sri Lanka, Kulturella seder
Varför är det så? Varför är det en sådan ”big deal” att någon tränger sig före i kön?
Det här är ett typiskt västerländskt mysterium. Eller i alla fall svenskt. Varför är det så? Varför är det en sådan ”big deal” att någon tränger sig före i kön?
Det här är ett typiskt västerländskt mysterium. Eller i alla fall svenskt. I Sydasien är det tvärtom. Där blir folk rätt obekväma så fort det blir en tillstymmelse till kö. De vill inte. Men även detta system verkar fungera.

Sidor