Sökformulär

Jordlöshet

Sulten på rettferdighet

Upphovspersoner: FIAN Sverige | FIAN Norge
Medarbetare: Kjæret, Kristin | Andéer, Lina | Stafto, Klaus
Utgivare: FIAN Sverige
År: 2007
Ämnesord: Vatten, Jordlöshet, Fattigdom, Matsäkerhet, Mänskliga rättigheter, Jordbruk
Sulten på rettferdighet är ett magasin med blandade artiklar om rätten till mat på svenska och norska. FIAN (Food First Information & Action Network) är en internationell människorättsorganisation som arbetar för rätten att försörja sig. Tar även upp frågor som rör vattenförsörjningen och jordreformer.

Mat, jord och frihet - en kampanj för småbönders rätt till försörjning

Upphovspersoner: Andéer, Lina | FIAN Sverige
Utgivare: FIAN Sverige
År: 2007
Ämnesord: Jordlöshet, Mänskliga rättigheter
DEN INTERNATIONELLA KAMPANJEN FÖR JORDREFORMER: MAT, JORD OCH FRIHET FIAN (FoodFirst Information & Action Network) och den globala bonderörelsen la Vía Campesina startade år 1999 den internationella kampanjen för jordreformer. Kampanjen utgår från den mänskliga rättigheten till mat och försörjning. För landsbygdsbefolkningar innebär rätten till mat att de har rätt till tillgång till de resurser som krävs för att producera mat, i första hand jord. Jordreformer är många gånger en nödvändig åtgärd för att fattiga lantbrukare ska få tillgång till och kontroll över jord, vatten, fröer och andra produktionsmedel.

Att skydda den mänskliga värdigheten-några framgånsrika fall i kampen mot hunger

Upphovsperson: FIAN International
Medarbetare: Strothenke, Wilma
Utgivare: FIAN International
År: 2007
Ämnesord: Vatten, Jord, Fattigdom, Jordlöshet, Mänskliga rättigheter
Tillgång till tillräcklig och lämplig mat är en grundläggande mänsklig rättighet som finns inskriven i internationell rätt. Men fler än 850 miljoner människor i världen lider av hunger och undernäring. Brist på mat eller mat av bristande kvalitet är vardag för dessa kvinnor, män och barn, liksom förorenat dricksvatten och därmed relaterade sjukdomar. De saknar ofta tillgång till nödvändiga resurser, såsom jord, vatten och fröer för att kunna producera sin mat eller arbete som ger tillräckliga inkomster för att kunna försörja sig. Här presenteras några fall av framgångsrikt arbete mot detta tillstånd.

Tribunal om jordreformen

Upphovsperson: Persson, Bengt
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2004
Ämnesord: Jordreformer, Jordlöshet, Ägande, Sydafrika, Jordbruk
I december 2003 hölls en tribunal i Port Elizabeth om landfrågan i det nya Sydafrika. Inbjudna domare hörde experter om hur det gick till när människor fördrevs från sin jord,
de lyssnade på vittnesmål från fattiga på landsbygden och informerades om begränsningar i det nuvarande landreformsprogrammet.
För att dra igång en debatt med dem som kan förbättra situationen var även representanter för regeringen och kommersiella farmare inbjudna.

Turister viktigare än bybor

Upphovspersoner: Eriksson, Åsa | Jansson (foto), Sara
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2005
Ämnesord: Rasism och främlingsfientlighet, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Jordlöshet, Sydafrika
"Jag bodde här som barn. Min familjs gravar finns här, men jag kan inte besöka dem längre", säger Eva Joemats, och sveper med handen ut över en golfanläggning nedanför höjden där hon står.
Stora turistanläggningar och nya lyxvillor som etableras i snabb takt hindrar åtkomsten till gravplatser och till stranden för många samhällen längs med Garden Route.

Brassarnas glöd imponerar: ”vi moçambikier måste lära oss att sätta press på regeringen”

Upphovsperson: Sävström, Johan
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2005
Ämnesord: Brasilien, Sociala rörelser, Mocambique, Jordlöshet, Sociala forum, Socialism
I Moçambique har flertalet bönder jord men sällan någon ideologi. I Brasilien har tusentals jordlösa människor fått politisk skolning för att förändra förhållandena och deras organisation sätter press på
regering och myndigheter.
Detta intresserar den moçambikiska bonderörelsen Unac som under World Social Forum besökte markockupanter och nyblivna jordägare.

Vägen mot ett självständigare liv

Upphovspersoner: Liljeberg, Silvia | Lindström, Emma
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Bank- och finansfrågor, Klassrelaterade frågor, Jordlöshet, Bangladesh, Genus och jämställdhet
I april 2007 packade vi våra väskor och begav oss till Bangladesh. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss av landet som motsvarar en tredjedel av Sverige till ytan och har 140 miljoner invånare, där hälften av invånarna lever i fattigdom och en fjärdedel i extrem fattigdom. Vi landade i den kaotiska huvudstaden Dhaka. Efter bara en kortare tid med förberedelser inför studien längtade vi efter att få sätta igång, att lämna kaoset, lukterna, trafiken och folkmyllret. Vi närmade oss vår destination Bagatipara i närheten av Natore med buss genom Bangladeshs hänförande gröna landskap. Det är nu lite mer än ett år sedan som Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus fick Nobels fredspris med motiveringen att de skapar ekonomisk och social utveckling underifrån genom mikrofinanser. Mikrofinanser riktar sig i första hand till fattiga kvinnor som får möjlighet att låna en summa pengar med låg ränta.

Bushfolkens kamp i Botswana: Roy Sesana tilldelad The Right Livelihood Award 2005

Upphovspersoner: Sesana, Roy | von Uexkulls, Jakob | Niklasson-Höjeberg., Elle-Kari
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2006
Ämnesord: Deklarationer, fördrag och konventioner, Botswana, Ursprungsfolk, Jordlöshet, Statlig repression
[Gana; Gwi; Bakgalagadi: Botswana] Dagen efter prisutdelningen fick Föreningen Fjärde Världen,
en kort intervju med Roy Sesana på hans hotell i Gamla Stan. Det var en upplevelse att få möta denne imponerande man med antilophornen.
Den stora frågan var den förestående rättsprocessen mot Botswanas regering, där Gana och Gwis hela framtid som ett folk med egen kultur står på spel. På Fjärde Världens fråga om det var något han speciellt ville framföra fick vi svaret att:
"Vi behöver ekonomiskt stöd för att kunna avlöna en advokat."
I denna artikel finns Roy Sesanas eget tal vid ceremonin till Right Livelihood Award återgivet, samt Jakob von Uexkulls introduktionstal.

Sidor