Sökformulär

Övrig kultur

Svenskar på bilsemester

Upphovsperson: Petterson, Agneta
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2011
Ämnesord: Övrig kultur, Kuba
Vi var fyra som reste till Kuba i början av april. Hela resan, tio dagar, ordnade vi från Sverige: flyg, transport till och från flygplatsen, hotell i Havanna, hyrbil, hotell i Viñales, Matanzas och Trinidad.
Flygresan, transporten och Hotel Nacional i Havanna fem nätter ordnade vi genom Ving. Allt fungerade utan mankemang. Vi bodde bra, åt utmärkt, solen sken och vi promenerade omkring i Havanna och begapade de färggranna dollargrinen som tycks ha evigt liv. Men det tar längre tid än du tror att bila omkring, bland annat för att hitta vägen. Och se upp med bondfångare som försöker sko sig på turisters okunskap och goda vilja.

Lovsång till Kuba som turistmål

Upphovsperson: Johansson, Oskar
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, Resor och resande, Karibien, Övrig ekonomi, Övrig kultur
“Att sitta i lobbyn till Hotel Nacional de Cuba är som att se världen passera förbi”, skriver Fred Sturup i Nassau Guardian. Han berömmer den förtjusande och avslappnande atmosfären i en miljö som kan mäta sig med de finaste i världen. Han konstaterar att under första kvartalet i år tog Kuba emot över en miljon besökare, och börjar således på allvar utmana Bahamas om rollen som det stora turistmålet i Västindien. Marknadschefen på Hotel Nacional tror inte att Kuba riskerar att förlora sin speciella karaktär på grund av turismens negativa effekter.

Internationalism, kultur, solidaritet, mänskligheti Havanna

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2007
Ämnesord: Kuba, Politisk historia, Övrig kultur
Det som inte finns märks inte heller. Som kända personligheters födelsedagar när de inte firas. Varken Fidel Castros eller någon annan kubansk ledares födelsedag har firats offentligt på Kuba. Det är en del av den mycket ovanliga kultur som utvecklats där, befriad från skvallerjournalistik och personkult. Men många har ändå velat hylla Fidel Castro på hans 80-årsdag. Den ekvadorianska konstnären Guayasamin tog initiativ till en stor latinamerikansk, kulturell manifestation i Havanna för att hylla Castro. På grund av hans sjukdom sköts kulturdagarna upp till december och folk från hela världen strömmade till Havanna för att få vara med på denna historiska samling.

Frihetsteatern i Jenin har öppnat!

Upphovsperson: Sundbäck, Ulrika
Utgivare: Palestinagrupperna i Sverige
Tidskrift/källa: Palestina Nu
År: 2006
Ämnesord: Sverige, Palestina, Israel, Övrig kultur
Nu har ridån gått upp för Frihetsteatern i Jenin. Tack vare eldsjälar från Palestina, Israel - och Sverige! – har drömmen om att bygga upp teatern blivit verklighet. Jonatan Stancak och Dror Feiler som annars är aktiva i Jipf, Judar för Israelisk-palestinsk fred, fick tillsammans med Juliano Mer Khamis idén till teatern.
Innehåller även artikeln "Teater från Nablus vill nå ut i världen" av Ulrika Sundbäck.

Sexto Sentido: en ovanligt bra såpa

Upphovsperson: Johansson, Caroline
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2005
Ämnesord: Nicaragua, Information, kommunikation och media, Övrig kultur
(OBS! Denna PDF innehåller även en annan artikel)
Douglas Mendoza är en vanlig, nicaraguansk kille med en passion för skådespeleri. Han har även haft förmånen att arbeta med sin hobby, något som är svårt här i Sverige och så gott som omöjligt i Nicaragua. De senaste två åren har han varit del av något så ovanligt som en nicaraguansk ungdomsserie. Att något som producerats i landet visas på tv är ovanligt, särskilt som serien görs både i utbildningssyfte och med ett genusperspektiv.

Att engagera sig är att vilja

Upphovsperson: Wangel, Jennie
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2005
Ämnesord: Sverige, Nicaragua, Litteratur, Internationellt bistånd, Bildkonst och film, Övrig kultur
November månad. I Sverige lyser en ovanligt varm höst i färgspektrum. I Nicaragua faller regnet hårt. Det är stormarnas tid i Centralamerika och än en gång har den smala landremsan drabbats av rasande naturkrafter. Senaste tidens naturkatastrofer, som Mitch, visar tydligt att det är de mest fattiga och utsatta människorna som drabbas hårdast.

Konsten att knyta en matta: det kan ta tre personer 7-8 månader att göra en enda matta

Upphovsperson: Bengtsson, Jan-Inge
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2005
Ämnesord: Kulturhistoria, Afghanistan, Ekonomisk historia, Övrig kultur
Med en timme missade vi mattmarknaden i Aq Cha.
Från Kabul hade vi åkt genom Salang, övernattat i Pul-i-
Khumri i norr och anlänt till Svenska Afghanistankommitténs regionkontor i Mazar-i-Sharif. Så snabbt artigheten tillät fortsatte vi de sju milen mot Aq Cha. Det var måndag och vi hade läst att det hölls mattmarknad på måndagar och torsdagar. Skulle det fortfarande vara så?

Sidor