Sökformulär

Ekonomisk historia

Oväntad återupptäckt av ”Polskin"

Upphovsperson: Christine Vaple
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, Polen, Kulturhistoria, Ekonomisk historia, Återanvändning, Transporter
Den polsktillverkade halvkombin Fiat 126p, av kubanerna kallad ”Polski”, är en relik från det kalla kriget som får många att lyfta ögonbrynen. Den går knappt att hitta på polska vägar. Däremot finns enligt entusiasterna 10 000 på Kuba, i skuggan av 50-talets gigantiska amerikanare och skramliga Lada och Moskovitch, importerades från Sovjetunionen. Polskin tillverkades i 3,3 miljoner exemplar, av vilka 2,4 miljoner för den polska marknaden.


”Orättvisor är inte Guds straff”

Upphovsperson: Zetterström, Lena
Tidskrift/källa: Latinamerika
År: 2010
Ämnesord: Hållbar utveckling, Ekonomisk historia, Politisk historia, Latinamerika, Brasilien
Brasilien är som en enorm oljetanker som dröjer med att byta riktning. Vid en första anblick har allt förändrats på 35 år: globalisering, demokratisering, teknologisk och social utveckling. Men den som skrapar på ytan märker att viktiga strukturer består och många historier upprepar sig. – Ojämlika förhållanden av Brasiliens mått minskar man inte så snabbt, säger Zizo Mamede.

Världsledande i klimatfrågor

Upphovsperson: Caprani, Helene
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Kuba, Klimat och klimatförändringar, Hållbar utveckling, Socialhistoria, Ekonomisk historia, Jordbruk, Lokal ekonomi och försörjning, Miljö och ekologi
Kubanska bönder bevisar att hållbart jordbruk betalar sig. Medan världen bekymrar sig över hur man ska klara sig utan fossila bränslen, visar Kuba vad som är möjligt. När den sovjetiska oljan slutade att rinna till importerade Kuba miljoner cyklar. Energisnåla riskokare och lågenergilampor delades ut. Då varken konstgödsel eller bekämpningsmedel var tillgängliga övergick stora delar av jordbruket till organisk odling.

Konsten att knyta en matta: det kan ta tre personer 7-8 månader att göra en enda matta

Upphovsperson: Bengtsson, Jan-Inge
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2005
Ämnesord: Kulturhistoria, Afghanistan, Ekonomisk historia, Övrig kultur
Med en timme missade vi mattmarknaden i Aq Cha.
Från Kabul hade vi åkt genom Salang, övernattat i Pul-i-
Khumri i norr och anlänt till Svenska Afghanistankommitténs regionkontor i Mazar-i-Sharif. Så snabbt artigheten tillät fortsatte vi de sju milen mot Aq Cha. Det var måndag och vi hade läst att det hölls mattmarknad på måndagar och torsdagar. Skulle det fortfarande vara så?

Räds ej marginaliseringen

Upphovsperson: Flink, Ingvar
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2004
Ämnesord: Ekonomisk utveckling och tillväxt, Afrika, Ekonomisk historia
Att Afrika marginaliseras i världsekonomin behöver inte nödvändigtvis vara negativt. Afrika har varit en del av världshandeln i över tusen år och resultatet har inte varit lysande. Dagens marginalisering är den tredje. De båda första gav Afrika utrymme för egna initiativ, men de misslyckades eftersom Afrika båda gångerna till följd av relativ ekonomisk svaghet hamnade i underordnade roller.

Nepal och Kathmandu: 20 år i retro

Upphovsperson: Persson, Mikael
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Socialhistoria, Ekonomisk historia, Nepal
1986 vandrade jag för första gången mellan den gamla Tribhuvanflygplatsens fuktskadade väggar, in mot ett organisatoriskt kaos, där visumköer ringlade sig bakåt istället för framåt, där bagaget kom ut i hemlighetsfulla högar och ett strömavbrott tände stearinljus och fick ankomsthallen att se ut som början på ett luciafirande.
Detta var alltså Nepal. Och jag var fast.

Elbrist släcker Sydafrika

Upphovsperson: Dahl Adolfsson, Mari
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Ekonomiska kriser, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Ekonomisk historia, Energi, Sydafrika
Sydafrika befinner sig i elkris. Nästan inga elreserver finns kvar, affärsvärlden förlorar miljarder på grund av strömavbrott, investerare flyr och arbetslösheten kommer inte att minska. Den kortsiktiga lösningen blir kraftiga ransoneringar. Långsiktigt nya kraftverk, men också satsning på
alternativa energikällor.

Vem tar ansvar för Afrika?

Upphovsperson: Flink, Ingvar
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Politisk historia, Socialhistoria, Ekonomisk historia, Politiker, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Kolonialism, Afrika, Slaveri
Genom att bekämpa kolonialmakterna tog afrikanerna ansvaret för den politiska befrielsen.
Men sedan dess har flera ledare skyllt bristfällig utveckling i sina länder på västvärlden.
Nu, när gäller den ekonomiska befrielsen, kan man inte göra sig till offer och lägga ansvaret på ett ointresserat väst, tycker Ingvar Flink.

Sidor