Sökformulär

Korruption

En politisk rebells uppgång och fall i Indonesien

Upphovsperson: Gabriel Jonsson
Utgivare: Föreningen ett Fritt Papua | Östtimorkommittén
Tidskrift/källa: Merdeka & ÖsttimorInformation
År: 2019
Ämnesord: Indonesien, Aceh, Korruption
Irwandi Yusuf (58) deltog i frihetskampen i Aceh, som väckte sympatier världen över, och har därefter som förste person demokratiskt valts två gånger till guvernör. Att han har ställts inför rätta för korruptionsanklagelser innebär dock att den fula politiska baksidan i området hamnar i nyhetsfokus.

Meyer Lanskys arvingar vill ha kompensation från Kuba - De ska inte ha ett öre!

Upphovsperson: Jack Colhoun
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, Organiserad brottslighet, Maffia, Korruption
Arvingarna till Meyer Lansky, maffiabossen som höll i hasardspelet på Kuba 1933-1958, hoppas på stor utdelning från förhandlingarna mellan Kuba och USA. Meyer Lanskys Rivierahotell och kasino konfiskerades tillsammans med övrig maffiaegendom när gangsterstödda diktatorn Batista störtats. Maffians spelkoloni var hörnstenen i kubanska gangsterstaten, en av Latinamerikas värsta förtryckarregimer. Och nu vill arvingarna ha ersättning.

Förskingring i Folkpartiets ”Kubabistånd”

Upphovspersoner: Tiroler, Zoltan | TTC Redaction in Business
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2014
Ämnesord: Spionage och undergrävande verksamheter, Korruption, Sverige, Kuba
Som Wikileaks avslöjat misstror USAs diplomater ”dissidenterna” för ”de bryr de sig enbart om pengar. En förskingringsskandal rullas nu upp i Folkpartiets organ för s.k. demokratibistånd, SILC som visar att det stämmer på USA-lierade kubaner i Sverige. SIDAs tidning ”Omvärlden” och flera andra rapporterar om förskingring i Folkpartiets skattefinansierade ”biståndsorgan” Silc som också stöds av USAs Freedom House, närstående CIA. I en video från flotta kontorslokaler vid Globen presenterar den misstänkte kubanen sig som ”politisk analytiker” och rör sig till häftig musik kring Riksdagshuset.

Strategiskt fälttåg mot korruptionen

Upphovsperson: Olsson, Bertil
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Socialism, Reformer, Korruption, Rättstillämpning och rättssäkerhet, Kuba
Grönklädda säkerhetsagenter söker igenom ett flott kontor på en kanadensisk bilfirma. Toppchefer vid Kubas berömda cigarrfabriker sitter bakom galler. En tidigare minister har bytt sin maktposition mot en fängelsecell i 15 år. En av de första lagar Raúl Castro undertecknade, i augusti 2007, skärpte lagstiftningen mot korruption och en riksrevisor tillsattes. Ideella Transparency International rankar nu Kuba bättre än snittet i världen vad gäller korruption, och på tredje plats i Latinamerika och Karibien. Men mygel kan vara mer förödande för ett socialistiskt system. I det kapitalistiska tillhör det ordningen.

Korruption är kontrarevolution Raul Castro i Nationalförsamlingen:

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Geopolitik, Socialism, Våld och konflikter, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Korruption, Kuba
”I den globala finanskrisens malström har vi ändå i år haft en godtagbar ekonomisk utveckling” sammanfattade Raul Castro i Nationalförsamlingen i december. Han talade om de pågående förändringarna ”för att bättre bygga socialismen, utan att förivra oss eller improvisera”. Han tog i hårt mot den korruption som inte bara är en ekonomisk förlust utan också en etisk och moralisk. ”Den är en av revolutionens värsta fiender, till och med skadligare än USAs och medlöpares undergrävande verksamhet.” sa Raul och påminde om att Fidel varnat för detta för 6 år sedan och sagt att Kuba kunde vara på väg att gräva sin egen grav, det som USA inte lyckats med på över 50 år.

"Ibland behövs det rejäla kriser för att finna lösningar"

Upphovsperson: Sävström, Johan
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2010
Ämnesord: Sverige, Politiska institutioner, Mocambique, Internationellt bistånd, Korruption
Ända sedan självständigheten 1975 har Moçambique haft en nära relation med Sverige. Under de svåra krigsåren på 80-talet var Sverige den största och mest trogna biståndsgivaren. Idag är situationen en annan. Gamla vänner har bytts ut mot ny personal utan någon särskild relation till Sverige. Ändå upplever Sveriges ambassadör i Moçambique, Torvald Åkesson, att ländernas intima band ännu finns kvar.

Ekonomin under debatt

Upphovsperson: Díaz, Antonio
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Ekonomiska kriser, Kuba, Ägande, Korruption, Kooperativ
Varje fredag har Kubas största tidning, Granma, en stor insändarsektion. Ekonomin diskuteras i många artiklar, privatisering eller inte, behovet att tydliggöra ansvar, minska svinn och andra åtgärder för att få den gemensamma egendomen att fungera mycket mer effektivt. Kooperation kan vara en lösning.

Sidor