Sökformulär

Slaveri

Zimbabwe tillåts fortsätta med blodsdiamanter

Upphovsperson: Bjurman, Kerstin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2009
Ämnesord: Zimbabwe, Naturresurser, Afrika, Exploatering av arbete, Slaveri
Kimberleyprocessen kallas det samarbete mellan diamantindustri, regeringar och civilsamhälle i 75 länder som på initiativ av FN drogs igång 2003 i ett försök att förhindra att konflikt- eller blodsdiamanter kommer ut på marknaden. Så kallas diamanter som säljs för att finansiera krig på den afrikanska kontinenten.

Mangha Rams by är fri från slaveri

Upphovsperson: Klang, Britt-Marie
Utgivare: BLLF-Sweden (Bonded Labour Liberation Front)
År: 2009
Ämnesord: Pakistan, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Genus och jämställdhet, Slaveri, Utbildning och skola
För mer än 20 år sedan lånade Mangha Rams far en summa pengar av den mäktige jordägaren i den pakistanska byn. Familjen blev fast som billig arbetskraft då de inte hade möjlighet att förstå om de fortfarande var skyldiga pengar. Systemet kallas skuldslaveri och är olagligt. Mangha Ram och hans familj blev uppmuntrade av den kunskap de fått i en Bllf-skola att bryta upp och lämna jordägaren. Fler följde i deras spår och till slut tvingades jordägaren att ge bättre villkor för att få tillbaka sina arbetare.

Den krokiga vägen till frihet

Upphovsperson: Klang, Britt-Marie
Utgivare: BLLF-Sweden (Bonded Labour Liberation Front)
År: 2009
Ämnesord: Pakistan, Sociala och politiska aktivister, Non-Governmental Organizations (NGOs), Konfliktlösning, Korruption, Slaveri
Protester bland haris(lantarbetare)mot slaveri hos en pakistansk jordägare. Pga korruption fick man ingen hjälp av polisen men organisationer för mänskliga rättigheter och även media engagerade sig. Trycket på jordägaren blev till slut för stort och alla slavar blev fria.

I en annan del av Delhi

Upphovsperson: Nilsson Hallquist, Sofia
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Sjukvård, Barn och ungdomar, Slaveri, Indien, Exploatering av arbete, Utbildning och skola
Det är varmt, mycket varmt, när vi sitter ihopträngda i minibussen.
Ungefär en timme utanför Delhis pulserande hjärta grundades 1991, ett rehabiliteringscenter för fritagna barnslavar, Mukti Ashram. Åtta år senare bestämde man sig för att dela upp flickor och pojkar och portarna till flickornas del, Balika Ashram slogs upp. Det är till det senare vi är på
väg till idag. Centret fungerar som en transitrehabilitering där barnen, under sex månader, får bearbeta sina trauman och förberedas på att möta livet efter rehabiliteringen, ett liv i frihet.

Transatlantisk slavhandel: katastrof för Afrika – lönsamt för Sverige

Upphovsperson: Lönn, Jan
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2007
Ämnesord: Sverige, Kolonialism, Afrika, Karibien, Slaveri
Den transatlantiska slavhandeln – den afrikanska förintelsen – var historiens största folkomflyttning som ledde till död och förnedring för otaliga miljoner afrikaner.
Portugal och Spanien påbörjade slavhandeln mellan Afrika och Amerika redan på
sent 1400-tal, följt av Storbritannien på 1500-talet och Holland, Frankrike, Danmark och Sverige på 1600-talet. Det blev en lönsam verksamhet för kungahus och adel.

Slavar i Sahara

Upphovsperson: Furumark, Björn
Tidskrift/källa: Västsahara
År: 2009
Ämnesord: Historia, Västsahara, Litteratur, Slaveri
Den 26 augusti 1815 grundstötte den amerikanska briggen Commerce mot klipporna utanför Kap Boujdour i Västsahara. Fartyget krossades i bränningarna men besättningen på tolv man lyckades rädda sig i land. De hade hamnat i ett område som kontrollerades av den mäktiga stammen Oulad Bou Sbaa, beduiner som förutom kamelskötsel också drev karavanhandel från Souss i norr till Timbuktu och Senegal i söder. Sjömännen behandlades som slavar men efter två månaders strapatser i öknen lyckades sju av dem, däribland kapten James Riley, bli friköpta av den brittiske konsuln i Essaouira. Om Commerces resa och livet hos beduinerna skrev Riley en bok, som trycktes i många upplagor och som bland annat gjorde stort intryck på den unge Abraham Lincoln.
Rileys bok har varit huvudkällan för Dean King, när han skrivit boken Slavar i Sahara.

Vem tar ansvar för Afrika?

Upphovsperson: Flink, Ingvar
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Politisk historia, Socialhistoria, Ekonomisk historia, Politiker, Ekonomisk utveckling och tillväxt, Kolonialism, Afrika, Slaveri
Genom att bekämpa kolonialmakterna tog afrikanerna ansvaret för den politiska befrielsen.
Men sedan dess har flera ledare skyllt bristfällig utveckling i sina länder på västvärlden.
Nu, när gäller den ekonomiska befrielsen, kan man inte göra sig till offer och lägga ansvaret på ett ointresserat väst, tycker Ingvar Flink.