Sökformulär

Socialhistoria

Världsledande i klimatfrågor

Upphovsperson: Caprani, Helene
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2010
Ämnesord: Kuba, Klimat och klimatförändringar, Hållbar utveckling, Socialhistoria, Ekonomisk historia, Jordbruk, Lokal ekonomi och försörjning, Miljö och ekologi
Kubanska bönder bevisar att hållbart jordbruk betalar sig. Medan världen bekymrar sig över hur man ska klara sig utan fossila bränslen, visar Kuba vad som är möjligt. När den sovjetiska oljan slutade att rinna till importerade Kuba miljoner cyklar. Energisnåla riskokare och lågenergilampor delades ut. Då varken konstgödsel eller bekämpningsmedel var tillgängliga övergick stora delar av jordbruket till organisk odling.

Folkbildning för sexuell frigörelse

Upphovspersoner: Björklund, Eva | Björkman, Torbjörn (foto)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Socialhistoria, Sexualitet, Reproduktiv hälsa, Genus och jämställdhet
Katasalen på ABF i Stockholm var fylld till brädden och omkring 50 fick vända i dörren, när Mariela Castro och Alberto Roque skulle berätta om kubanska Cenesex, Centrum för sexualupplysning. De befann sig i Stockholm på väg till ”sexoGöteborg”, som WAS 19e kongress har döpts till (World Association for Sexual Health). Cenesex är Kubas motsvarigheet till RFSU/RFSL och leds av Mariela Castro, pedagog och sexolog. De har rönt stor internationell uppmärksamhet för sitt framgångsrika arbete. Alberto Roque deltog också, läkare och representant i ILGA.

Historielöst om homofobi

Upphovsperson: Björklund, Eva
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2008
Ämnesord: Kuba, Socialhistoria, Sexualitet
Internationellt uppmärksammas de stora framsteg som gjorts på Kuba när det gäller homo-, bi- och transsexuella. De har pågått under många år och sedan länge gjort Kuba till det samhälle i Latinamerika och Karibien – och USA, för den delen – som nått längst när det gäller att bekämpa homofobin. Men många artiklar tyngs av de lögner, halvsanningar och antydningar som naglat fast bilden av att Kuba dessförinnan utmärkte sig åt andra hållet. Det blir en historielös särbehandling av Kuba.
HBT-personer har diskriminerats på Kuba, och homofobi är fortfarande ett problem (var är det inte det?). Under 70-talet hämmades kulturlivet av homofobi, men genom det arbete som då inleddes av Kvinnoförbundet och Centrum för sexualupplysning, Cenesex, har successivt stora framsteg gjorts fram till dagens lagförslag om partnerskap.

Högvinst för spelbranschen

Upphovsperson: Svensson H., Berit (text och foto)
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2004
Ämnesord: Lekar och spel, Nicaragua, Socialhistoria
Samtidigt som en majoritet av befolkningen kämpar för att kunna ge sina barn ett mål mat om dagen sitter andra och drar i enarmade banditer. Det låter extremt, men är dagens verklighet. Under de sista fem åren har kasinon haft en boom, efter att ha varit förbjudna under sandinisternas styre. Men låt oss börja från början, för det är knappast nyliberalismen som uppfunnit denna drog.

På den tiden burkan var lyx

Upphovsperson: Ebrahimzada, Ramia
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2008
Ämnesord: Socialhistoria, Afghanistan, Politisk historia, Kulturella seder, Genus och jämställdhet
Från början av 1960-talet till 70-talets mitt symboliserar ”den gamla goda tiden” i Afghanistans historia, inte bara för afghanerna själva utan
även för dess omgivning. Det var en tid av frihet, fred och hopp om en ljus framtid. Mycket har förändrats sedan dess. Ett mystiskt land för den utforskande turisten har på
några år förvandlats till ett slagfält för både nationella och internationella aktörer. Och som vanligt är det oskyldiga civila afghaner som får betala det högsta priset.

Jämställdhet – en fråga för alla: kvinnors situation, parlamentet, framtiden

Upphovsperson: Lillesaar, Wiiu
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2005
Ämnesord: Afghanistan, Socialhistoria, Internationellt bistånd, Genus och jämställdhet
Situationen för afghanska kvinnor har varit i fokus och debatterats under flera år. Internationella organisationer, kvinnoorganisationer och enskilda debattörer runt omkring i världen har genom åren gjort den afghanska kvinnans sak till sin. Få av oss som följde debatten under talibantiden glömmer väl EU-kommissionären Emma Boninos aktion, hennes uppmaning i massmedia till en ros för varje afghansk kvinna.

Revolutionens begravning

Upphovsperson: Ortiz, Roxana
Utgivare: Svalorna Latinamerika
År: 2008
Ämnesord: Partier, Socialhistoria, Nicaragua, Politisk historia
(Roxana Ortiz, Nicaragua, inlägg 8):
Motorvägarna var proppfyllda med bussar med Frente Sandinista de Liberación Nacional's (FSLN)- anhängare och alla var på väg till La Plaza de la Fe, torget som ligger mittemot den smutsiga- och illaluktande Managuasjön, för att hedra och fira revolutionen som ägde rum en 19 juli 1979. Jag har aldrig sett en liknande folksamling.

Nepal och Kathmandu: 20 år i retro

Upphovsperson: Persson, Mikael
Tidskrift/källa: Sydasien
År: 2008
Ämnesord: Socialhistoria, Ekonomisk historia, Nepal
1986 vandrade jag för första gången mellan den gamla Tribhuvanflygplatsens fuktskadade väggar, in mot ett organisatoriskt kaos, där visumköer ringlade sig bakåt istället för framåt, där bagaget kom ut i hemlighetsfulla högar och ett strömavbrott tände stearinljus och fick ankomsthallen att se ut som början på ett luciafirande.
Detta var alltså Nepal. Och jag var fast.

En bok om FN:s svek mot Västpapuas folk

Upphovsperson: Söderquist, Inger
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2006
Ämnesord: Socialhistoria, Politiska institutioner, Politisk historia, Indonesien, Imperialism, Västpapua
Dödlig tystnad är en aktuell (2008), läsvärd och nogrann genomgång av förhållandena på Västpapua från slutet av 40-talet till våra dagar.
Boken redogör för hur Västpapua – som skiljer sig både etniskt, kulturellt och geografiskt från Indonesien – ändå blir en del av detta land.

Sidor