Sökformulär

Ideologier

I Caracas 1 september var det 2 Jättedemonstrationer

Upphovsperson: Eva Björklund
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Venezuela, Ideologier, Opinionsbildning, Våld och konflikter, Folkomröstningar, Demonstrationer
Oppositionen i Venezuela, samlad i MUD, kände ”omvärldens” stöd: USAs, EUs och internationella mediemakten. Den 1 september skulle en miljon ”erövra Caracas”. Det blev ingen miljon men många hundratusen, och fredligt eftersom våldsgängen avväpnats. Att chavisterna samlade till en demonstration i samma storleksordning, förtegs så klart av Sveriges ”allmännyttiga” radio och TV och övriga massmedier.


Psykologisk krigföring & Ideologisk kamp

Upphovsperson: Fabian Escalante
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2016
Ämnesord: Kuba, USA, Psykologisk krigföring, Ideologier, Politiska taktiker och strategier
I dessa dagar, med öppnade förbindelser med USA oroar sig många över imperiets möjligheter att undergräva vårt samhälle inifrån. Så vi måste förstå den psykologiska krigföringen metoder och förbereda oss bättre för den ideologiska kamp som nu tar vid. USA definierade den redan i kalla krigets början: att genom medial och annan propaganda för eget syfte påverka länders, folks, rörelsers, personers idéer, känslor, uppfattningar och handlingar.

Ingen återgång till kapitalism Intervju med Abel Prieto

Upphovsperson: Boron, Atilio
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2013
Ämnesord: Blockader, Ideologier, Invandrare och invandring, Kulturell identitet och gemenskap, Kuba, USA
”Obama är onekligen mer begåvad. Men han är maktens fånge”, varnar Abel Prieto, kubansk parlamentariker och f.d. kulturminister. Atilio Boron, ledande statsvetare och politolog i Latinamerika, professor vid Buenos Aires universitet, intervjuar och undrar hur det kom sig att revolutionen ända från början tillmätte kulturen så stor betydelse, om över en miljon statsanställda skulle avskedas, om de unga struntar i politiken och om Obamas politik är mindre fientlig mot Kuba än Bushes?

.

Opposition med rötter i facket och pengar från utlandet

Upphovspersoner: Kellecioglu, Deniz | Mukwazhi, Tsvangirayi (foto)
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Liberalism, Ekonomiska kriser, Ekonomisk politik, Partier, Zimbabwe, Ideologier, Politiker, Socialism
Zimbabwiernas förtroende för regeringen sjunker i takt med att landets inflation stiger. Nu ligger den på ofattbara 230 miljoner procent. Hoppet om förändringar och ett slut på denna onda tid knyts till oppositionspartiet MDC och de tröga förhandlingarna med regeringen om delat regeringsansvar. Men vad har oppositionen för program?

Intervju med Raul Castro

Upphovspersoner: Penn, Sean | Olsson, Bertil (övers. och red.)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Politisk historia, Ideologier, USA, Mänskliga rättigheter
Sean Penns intervju varade i många timmar och handlar mycket om förhållandet mellan USA och Kuba. Raul Castro upprepar vad han sagt flera gånger, att det inte är Kuba som avbrutit relationerna med USA, men att Kuba alltid varit berett att samtala med USA på jämbördiga villkor och säger avslutningsvis: - Du frågade om jag skulle acceptera att träffa Obama i Washington. Jag skulle behöva fundera lite på den saken och diskutera med kamraterna. Personligen tycker jag att det inte skulle vara rätt att jag först skulle komma till honom. Det är alltid latinamerikanska presidenter som ska åka till USA. Men det skulle också vara orätt att vänta sig att USAs president skulle komma till Kuba. Vi borde träffas på en neutral plats.
- Vi kanske kunde mötas på Guantanamo-basen. Vi måste träffas och lösa våra problem, och efter mötet kunde vi ge presidenten en gåva - vi kunde skicka hem honom med den flagga som vajar över Guantanamobukten.

Intervju med kulturminister Abel Prieto

Upphovspersoner: Ponsa i Tarrés, Montserrat | Rising, Anders (foto)
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2009
Ämnesord: Kuba, Ideologier, Naturkatastrofer, Kulturell identitet och gemenskap
Frågan ställs hur läget är på Kuba efter att orkaner ödelagt nästan allt i sin väg och kulturministern svarar att folk arbetar hårt: Jag har varit på många ställen och sett vilka enorma ansträngningar folk gör. Det finns ställen som verkar ha drabbats av ett bombanfall men folk har tilltro till att vi steg för steg ska lösa problemen. Denna grundläggande faktor och att ingen lämnas åt sitt öde, är en del av kulturen, det gemensamma minnet, erfarenheten av 50 år av daglig solidarisk praktik. Och han tillägger:
När naturkrafterna ödelägger ett land blir det ännu mer påtagligt hur vansinnig kapitalismen är. Det är en vansinnig modell, blind, orationell, gränslöst grym, som dag för dag svälter ihjäl tusentals oskyldiga och kan utrota hela mänskligheten. Den måttlösa konsumismen leder till kaos.

Islamisering ett uttryck för identitetsbygge

Upphovsperson: Özdalga, Elisabeth
Utgivare: Svenska Afghanistankommittén (SAK)
Tidskrift/källa: Afghanistan-nytt
År: 2008
Ämnesord: Iran, Afghanistan, Ideologier, Politiska institutioner, Islam, Irak, Turkiet
Islamismen är kanske den mest omtalade politiska ideologin i vår tid. I en omarbetad artikel som tidigare publicerats ”Under strecket” i SvD den 11 september 2007 skriver här professor Elisabeth Özdalga om islamism och nationell identitet.

Renamo: partiet utan ideologi

Upphovsperson: Sävström, Johan
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2008
Ämnesord: Partier, Ideologier, Mocambique, Internationellt bistånd, Korruption
Vanligtvis vill vi förstå politiska partier efter en ideologisk uppdelning längs en skala från höger till vänster där partierna har störst väljarstöd från en bestämd social klass. Men i ett moçambikiskt samanhang, menar Renamoparlamentarikern Manuel de Araujo, fungerar egentligen inte en sådan uppdelning.
Han placerar dock Renamo mellan centrum och höger på en europisk skala och regeringspartiet Frelimo hamnar då
mellan centrum och vänster.

Sidor