Sökformulär

Mat och matlagning

Inga svarta bönor på svensk paladar

Upphovsperson: Artén, Anna
Utgivare: Svensk-Kubanska Föreningen
Tidskrift/källa: Tidskriften Kuba
År: 2012
Ämnesord: Tjänstesektor, Småföretagare, Mat och matlagning, Sverige, Kuba
Casa Miglis är en svensk paladar – restaurang hemma hos - mitt i stadsdelen Centro Habana. Den drivs av Michel Miglis, från Sverige. Sångare, musikproducent och delägare i skivbolaget Topaz kom han till Kuba för 16 år sedan. Han förälskade sig i landet och gifte han sig med kubanska Alidamy. Men Michel hade en gammal dröm: att öppna en restaurang. Hans kubanska familj hade lokalen: en stor kolonial lägenhet där det var högt i taket. Till en början tjatade de kubanska gäster om ris och bönor men Michel tänker inte konkurrera med kubanerna – han satsar mer svenskt.

Den gamla matkulturen överges när det stressiga stadslivet börjar

Upphovsperson: Dahl Adolfsson, Mari
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2006
Ämnesord: Hälsa, Kulturella seder, Städer, Mat och matlagning, Sydafrika
Vad provokativt, tänker jag när jag i en artikel läser att sydafrikaner blir allt tyngre när de börjar ta efter den västerländska matkulturen. Vad är det för fel på min mat? Kött och fisk, potatis och ris, pasta och frukt och grönsaker. Gör den maten sydafrikanerna feta?

Matlagning för en tunn plånbok

Upphovsperson: Dahl Adolfsson, Mari
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2007
Ämnesord: Hälsa, Fattigdom, Mat och matlagning, Sydafrika
Man kan klara en familj med fem personer på 500 rand (Sydafrika) i månaden. Så står det i en magasinsbilaga i den lokala morgontidningen en dag. 500 rand i månaden!
Det är mindre än jag lägger ut på en vecka för en familj med fyra personer. Är det möjligt, funderar jag och ögnar igenom den billiga veckomenyn.

Sniglar, larver, grodor och andra delikatesser

Upphovsperson: Larsdotter, Linda
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2007
Ämnesord: Kulturkonflikter, Namibia, Kulturella seder, Mat och matlagning
"Vad är det där? Sniglar? Men uuu vad äckligt... Skall ni äta det?"
Kollegan tror inte sina ögon, himlar med ögonen och konstaterar att utlänningar är bra konstiga.
"Vadå? kontrar fransyskan, du äter ju fjärilslarver."
"Ja men det är ju en helt annan sak! De är ju goda ju, inte alls
äckliga. Dessutom exporteras de tonvis till utvandrade afrikaner i USA, man kan tjäna pengar på dem", lägger hon triumferande till.

Sidor