Sökformulär

Upphovsrätt och patent

USA vill ha kontroll över hela Centralamerika: CAFTA-avtalet

Upphovsperson: Svensson H., Berit
Tidskrift/källa: Nyheter från Nicaragua
År: 2005
Ämnesord: Handelsavtal, Nicaragua, Upphovsrätt och patent, Centralamerika
CAFTA är ett avtal för att USA ska kunna exportera sina produkter och ha total kontroll över Centralamerika genom såväl ekonomiska som politiska instrument. CAFTA reducerar de centralamerikanska folken till billig arbetskraft och förstör miljön. Med andra ord, den rådande världsordningen måste säkras, för USA:s säkerhet och välstånd.

Fattiga människor kan få mediciner bara om de rika skippar profiten

Upphovsperson: Bjurman, Kerstin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2006
Ämnesord: Handelsavtal, Hiv/Aids, Upphovsrätt och patent, Ekonomiska institutioner, Läkemedel
Enligt UNAIDS lever runt 40 miljoner människor med hiv i världen. 64 procent av dem finns i Afrika söder om Sahara.
Men bara cirka 17 procent av dessa får de mediciner de behöver.
Regler om patent begränsar fortfarande tillverkning av billiga bromsmediciner trots att världens ledare för fem år sedan bestämde att hälsa ska gå före profit.
TRIPS-avtalet, som handlar om patent, upphovsrätt och märkesskydd trädde i kraft när Världshandelsorganisationen WTO bildades 1995.

När mamma dör

Upphovsperson: Bjurman, Kerstin
Utgivare: Afrikagrupperna
Tidskrift/källa: Södra Afrika
År: 2006
Ämnesord: Copyleft och upphovsrättskritik, Afrika, Upphovsrätt och patent, Läkemedel
Varje förälders mardröm är tanken på vad ska hända med barnen om jag/vi skulle dö. I Sverige finns barnpension, gratis skola,
sociala myndigheter och sannolikt släkt och vänner, beredda att gripa in. Inget föräldralöst barn svälter ihjäl eller hamnar automatiskt på
gatan. Ändå oroar vi oss. Naturligtvis.
Föreställ dig då all den ångest som en fattig afrikansk mamma genomlider medan hon sakta tynar bort i aids, cancer eller tbc. Det är inte säkert att släkten kan ta hand om ytterligare en barnkull, ge dem mat och bekosta skolgång.

Ekofeminister startade globalt nätverk på ESF

Upphovsperson: Frank, Bella
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2008
Ämnesord: Genteknik och genmodifiering, Upphovsrätt och patent, Sociala forum, Genus och jämställdhet, Miljö och ekologi
Under torsdagen den 18 september (2008) lanserades Ekofeministiskt nätverk, i vilket ekofeminister från hela världen inbjuds att delta. En av medlemmarna är den världskända ekologen och aktivisten Vandana Shiva, som också deltog i nätverkets första seminarium.

Så mycket mer än några stenar

Upphovsperson: Bohlin, Rebecka
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2008
Ämnesord: Sverige, Zimbabwe, Hiv/Aids, Sociala forum, Upphovsrätt och patent, Indien, Information, kommunikation och media
När Vandana Shiva invigningstalade på European Social forum i Folkets Park i Malmö onsdagen den 17 september var det startskottet för hundratals seminarier, diskussioner och aktioner under och i anslutning till ESF. Shiva vittnade om den starka rörelse i Indien, främst driven av kvinnor,
som organiserar motståndet mot genmodiferade grödor,
GMO. Den händelsekedja GMO-produkterna har gett upphov till har drivit hundratusentals indiska bönder till att ta sina liv, en självmordsepidemi där de stora företagens patenträtter spelar en central roll. Hon berättade om aktivister som trotsar företag som Monsanto och står utanför deras portar och sprider icke genmodifierade fröer. Det handlar ju om liv och död.

"Bullshit": Vandana Shiva tar oss med på en världsomspännande resa

Upphovsperson: Lundström, My
Tidskrift/källa: Fjärde Världen
År: 2006
Ämnesord: Genteknik och genmodifiering, Upphovsrätt och patent, Indien, Bildkonst och film, Jordbruk
Dokumentärfilmarna PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian tar i filmen Bullshit med oss på en världsomspännande resa med Vandana Shiva i spetsen. Hon kallas Antiglobaliseringens drottning och det med all rätt. Shiva ser samband mellan de massjälvmord som sker bland indiska bönder, WTO: s patentsystem och multinationella företag som säljer genmanipulerade utsäden.

Egendom är stöld

Upphovspersoner: Bohlin, Rebecka | Warlenius, Rikard
Utgivare: SAC - Syndikalisterna
Tidskrift/källa: Arbetaren
År: 2009
Ämnesord: Sverige, Rättstillämpning och rättssäkerhet, Klassrelaterade frågor, Copyleft och upphovsrättskritik, Allmänningar, Upphovsrätt och patent, Ägande, Övervakning
En kniv kan användas till att skada eller rent av mörda – men det är gärningen, inte föremålet, som
är förbjudet. I den pågående rättegången mot The Pirate Bay står fyra män åtalade, men inte för att själva ha kopierat upphovsrättsskyddat material som tillgängliggjorts på ett otillåtet sätt, vilket sedan 2005 är brottsligt.
I stället hävdar åklagarsidan att männen bakom The Pirate Bay har gjort sig skyldiga till medhjälp till brott. The Pirate Bay är en plattform som gör fildelning, legal såväl som illegal, möjlig. De åtalas för att ha tillhandahållit ”kniven”. En fällande dom i högre instans förefaller därför skrämmande och osannolik.

Sidor